Megjelent: 13 éve

Angliában nem kérnek fényképet az önéletrajzhoz

Az önéletrajz-írásnak minden országban megvannak a maga írott és íratlan szabályai. Vannak olyan országok, ahol például kifejezetten tilos fényképet mellékelni a cv-hez, míg máshol egy egész mappányi anyagot kell átküldeni a munkáltatóknak. A jobpilot.hu a német, az angol, az amerikai és az általános európai önéletrajz sajátosságait gyűjtötte össze.

images

Mielőtt külföldi munkavállalásra vállalkozunk és elküldjük első jelentkezésünket, érdemes vagy a cégnél vagy külföldön élő, dolgozó ismerőseinknél tájékozódni a helyi önéletrajz-írási szokásokról. Ahány ország, annyi szokás, törvényben meghatározott minták nem léteznek. Amint azt számos felmérés bizonyítja, a legtöbb magyar munkavállaló Az Egyesült Királyságot választja. Hogy néz ki egy angliai önéletrajz?

Az angol önéletrajz struktúrájában különbözik a magyartól. Az angol cv névvel, címmel, elérhetőséggel indul, majd az úgynevezett "Profile" blokk következik. Ennek első felében röviden be kell mutatkoznia a pályázónak: foglalkozás, szakterület, hány éve dolgozik az adott területen, és milyen teendőket lát el jelenlegi munkájában. A Profile blokk második felében pontokba szedve fel kell sorolnia az összes olyan pozitív tulajdonságot, ami segítségére lehet a munkája során - például kiváló kommunikációs és tárgyalókészség, megoldáscentrikus, megújulásra képes személyiség.

Csak ezután következik a Professional qualifications blokk, amelyben arról kell beszámolnia, hogy milyen típusú szakképesítéseket szerzett. A hangsúly ezzel együtt nem a képző intézményen, hanem a végzettségen van. Ezeket az adatokat mindig időben visszafelé haladva kell bemutatni.

Az önéletrajz career history részében következnek a pozíciók, amelyekben a pályázó eddig dolgozott. Itt fel kell tüntetni, mely cégek mennyit dolgozott. A pályázónak minden egyes pozíciónál röviden pontokba kell szednie, hogy az adott munkakörben milyen feladatokat kellett ellátnia. A következő, "Other Employments" részben a szakmai előélethez szorosan nem kapcsolódó szakmai tapasztalatot kell összefoglalnia 2-3 rövid mondatban.

A cv záró szakaszában a jelentkező hobbija, kedvenc szabadidős tevékenységei következnek. Érdekesség: a spare time rovatban tehetnek említést a pályázók a hobbijaik mellett dohányozási szokásaikról és arról, rendelkeznek-e érvényes jogosítvánnyal...

Amit minden Angliába pályázónak érdemes tudnia: fényképet nem kell csatolni a cv-hez, és nem érdekli az angol munkáltatókat a családi állapot sem. Emellett nem kell aláírni az önéletrajzot, illetve a hely és az idő megjelölése is felesleges.

Az amerikai önéletrajz

Az angollal szemben az amerikai önéletrajz struktúrája ugyanaz, mint a magyaré: személyes adatok, iskolai végzettség, szakmai tapasztalat, nyelvtudás, számítástechnikai ismeretek, hobbi. Tartalmában azonban különbözik a hazai önéletrajztól.

Míg nálunk az évszámok és a cégnevek állnak első helyen, az amerikai cv-ben azt kell bővebben kiemelni, egy-egy vállalatnál mi volt a pályázó feladata, milyen hasznot hozott a cégnek. Fontos továbbá, hogy ahogy az angol önéletrajzhoz, úgy az amerikaihoz sem kell fényképet mellékelni- az USA-ban nagyon érzékenyek a faji, vallási, korok és nemek közötti diszkriminációra -, és a személyes adatok közül is csak a pályázó nevét és elérhetőségét szabad megadni.

Pályázás Németországba

Németország önéletrajzírási tekintetben Európában a konzervatív országok közé tartozik. A pályázás kulcsszava a "Bewerbungsmappe", ugyanis egy egész mappát kell leadnia annak, aki álláshirdetésre jelentkezik. Ha nem meghirdetett állásra jelentkezünk, hanem spontán módon megkeresünk cégeket, akkor vékony a mappa, csak kísérőlevélből és önéletrajzból áll. Fontos kitétel, hogy az angolszász világgal ellentétben itt minden esetben kell fényképet mellékelni a cv-hez, legtöbbször az önéletrajz első oldalának bal felső sarkába beillesztve.

Álláshirdetésre jelentkezés esetén a végzettséget igazoló bizonyítványok, külföldi jelentkező esetén azok hiteles fordítása is a mappa részét képezik. Sőt, Németországban kultúrája van az előző munkaadó által kiadott bizonyítványnak (Arbeitszeugnis a neve), amelyben a főnök a kolléga teljesítményéről és munkastílusáról ír összegzést. A dokumentum hasonló a nálunk elvétve kért referencialevélhez. Ha Magyarországról pályázik valaki, valószínűleg nem kérik, ám németországi munkahelyről jelentkezve valószínűleg igen.
Néhány éve még a levélben küldött papír alapú pályázás számított etalonnak, mára némileg lazultak a korlátok, és egyre gyakoribb az e-mailben várt cv.

Az Europass önéletrajz

Külföldi pályázáshoz - különösen az Európai Unió intézményeinél - használható az Európai Unió által ajánlott "Europass önéletrajz" is. A struktúrája hasonló a magyaréhoz. Az első blokkban a személyes adatokat kell feltüntetni, majd a betölteni kívánt munkakör következik, ezután a szakmai tapasztalatról és a tanulmányokról kell beszámolni. Az egyéni kézségek és kompetenciák ezután következnek.

Az Europass önéletrajz egyébként tartalmában a cv-k között a legrészletesebb, ám nem szükséges minden rovatot kitölteni.. Nemcsak a volt munkáltató nevét, hanem azok címét is fel kell tüntetni benne. A tanulmányok rovatban a tantárgyakról is nyilatkozni kell az illetőnek. A kompetenciáknál az idegen-nyelvtudást A1-C3 szintig kell megjelölni, nem elég azt írni, hogy középfokú vagy felsőfokú. A szintek meghatározásához egy tájékoztató anyag lehet a pályázó segítségére, amelyet a www.europass.hu oldalról tölthet le. A további készségek esetében is igen részletes az önéletrajz, például a művészi készségekre is vonatkozik kérdés.

Oroszi Babett


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter