Megjelent: 12 éve

APEH: a vártnál többen vallottak az adójukról

Összesen 3,654 millió darab - a várt 3,5 milliónál több - szja-bevallás érkezett a magánszemélyektől szerdán délig az adóhatósághoz a régióktól kapott becsült adatok szerint - mondta Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke.

Ez arra utal, hogy amióta nem kötelező, egyre kevesebb munkáltató vállalja dolgozói számára az adómegállapítást - jegyezte meg. A legtöbb bevallást - 1,135 millió darabot - a közép-magyarországi régióban adták fel, a többi régió átlagosan 400 ezerről számolt be.

A bevallásokból 650 ezer darabot elektronikus úton küldtek be, a többit papíron, ám 2,2 millió esetben azok elkészítéséhez is az APEH honlapjáról letöltött programot használták az adózók - hangsúlyozta Bakonyi Ágnes. A hibás bevallások száma az eddig feldolgozott adatok szerint 10 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy egyre többen használják az APEH internetes programját. Az APEH az idén számos újítással segítette az internetes kitöltést.

Köztartozás, visszatérítés

A sajtófőnök elmondta, hogy köztartozások miatt április 30-áig több mint 43 ezer esetben, összesen több mint 977 millió forintot tartott vissza az APEH, míg tavaly ugyanebben az időszakban 41 ezer adózó esetében összesen több mint 682 millió forintot. Az adóhatóság az idén eddig 939 ezer adózónak 42,5 milliárd forintnyi személyi jövedelemadót térített vissza, személyenként átlagosan 45 ezer forintot. Tavaly ugyanebben az időszakban 52 milliárd forintot, egész évben 122 milliárd forintot utaltak vissza. Az idei adóvisszatérítés az adókedvezmények szűkítése miatt (a jövedelemkorlát például a korábbi 6 millióról például 3,9 millió forintra csökkent) várhatóan nem éri el ezt az összeget.

A visszaigényelt adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül kaphatják meg az adózók. Ha a bevallás hibás, a 30 napos határidő számítása a hiba kijavításától kezdődik. Az adam-ot választóknak június 20-áig kell megfizetniük az adót, és addig kell megkapniuk az adóvisszatérítést. Munkáltatói adómegállapítás esetén a kifizető a legközelebbi bérfizetéskor, de legkésőbb ugyancsak június 20-áig vonja le vagy fizeti vissza a különbözetet.

Késés, hibák

Bakonyi Ágnes felhívta a figyelmet, hogy aki a határidő lejárta után ébred rá arra, hogy elmulasztotta beadni szja-bevallását, ne tétovázzon, küldje be minél hamarabb. Az adóhatóság mindig egyedileg mérlegel, s elsősorban nem a késedelmet szankcionálja, hanem a bevallás elmulasztását - hangsúlyozta.

A büntetési tételek egyébként az idei évtől változtak: a magánszemélyek 200 ezer forintig, más adózók 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók a bevallás elmulasztása, illetőleg késedelmes benyújtása esetén. Hibásan benyújtott bevallás esetén a magánszemélyekre elvileg 20 ezer forintig, más adózókra 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter