Megjelent: 11 éve

Átadták a 2009-es Környezeti Megtakarítás Díjakat

A KÖVET Egyesület és a MTESZ által szervezett Országos Környezetvédelmi Konferencián, október 14-én, Balatonfüreden adta át Dr. Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára a 2009-es Környezeti Megtakarítás Díjakat. A díjjal azokat a vállalati intézkedéseket jutalmazták, amelyek egyszerre óvják is a környezetet és gazdasági hasznot is hoznak a cégek számára.

A KÖVET Egyesület 2009-ben nyolcadik alkalommal hirdette meg a Környezeti Megtakarítás Díj pályázatot, amelyre környezeti és gazdasági hasznot egyaránt hozó intézkedésekkel lehetett nevezni. A felhívásra idén 16 pályázat érkezett, 18 cégtől és intézménytől, összesen 76 környezetvédelmi intézkedéssel. A héttagú szakmai zsűri négy kategóriában hirdetett győztest.


A nyertes pályázatok:A három éven belül megtérülő intézkedések kategória győztese a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. A szivattyúkat és szivattyúrendszereket gyártó cég tatabányai gyárában fluid menedzsment rendszer segítségével évente 660 tonnával kevesebb veszélyes hulladék képződik, ami évi 20 millió forint megtakarítást eredményez a cégnek. A díjazásban a zsűri pozitívumként értékelte, hogy a vállalat sok területen (energia, hulladék és víz) egyszerre ért el környezetvédelmi szempontból jelentős javulást, amellyel nagymértékben csökkentették a tevékenységükből fakadó környezetterhelést.

A három éven túl megtérülő intézkedések kategóriában a Pannon GSM Távközlési Zrt. vitte el a pálmát, a Törökbálinton újonnan felépített, Magyarország egyik legkörnyezetbarátabb irodaházában, a Pannon Házban történt beruházásával. Az épületben hazánk jelenleg legnagyobb teljesítményű hőszivattyúja található, melynek névleges teljesítménye 1MW. A technológia bevezetése éves szinten 368 tonna CO2 csökkentést eredményez. A díj odaítélésénél a zsűri kiemelten értékelte az intézkedéseknek otthont adó irodaépület mintaértékű, környezetbarát kialakítását.

Kisvállalati kategóriában a Chianti 3D Kft. és a Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft. közös intézkedése bizonyult a legjobbnak. A beruházás során a Chianti 3D Kft. által üzemeltetett Erdei Vendéglő és Panzió épületének fűtőolaj tüzelésű kazánját cserélték le egy kombinált, hazai tervezésű és gyártású kazánra, mely - a helyi adottságoknak megfelelően - igen változatos tüzelőanyag típusok elégetésére alkalmas. Az új kazán telepítésével évi 4875 liter tüzelőolaj felhasználását kerülik el, 7,6 tonna CO2 és 786 ezer forint megtakarítás mellett.

Az Innovációs különdíjat a Kecskeméti Református Gimnázium és Általános Iskola és a Solar Shine Factory Kft. közös pályázata érdemelte ki. Az iskolaépületbe telepített - a Solar Shine Factory Kft. anyacége által kifejlesztett - Solarspot világító csőrendszer a kültéri fénygyűjtő kupola által felfogott napfényt egy szuper-fényvisszaverő bevonattal rendelkező cső segítségével a helyiségekbe szállítja, megvilágítva ezzel az épület belsejében található ablak nélküli termeket. Az évi 1 millió forint megtakarítást eredményező beruházás 3,5 év alatt térül meg.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter