Megjelent: 3 éve

Átrendezi a munkaerőpiacot az elektromos autók gyártása

Nem a GDP-re hanem a munkaerőpiacra lesz hatással, ha a gyártók átállnak az elektromos autók gyártására. Azok az országok vannak veszélyben, amelyek az autóiparra alapozzák gazdaságuk jó részét.

A belső égésű motorral szerelt járművek munkaerő-szükséglete lényegesen magasabb az elektromos hajtású modellekénél, így a foglalkoztatás területén a korábban becsültnél is súlyosabb következményei lesznek az autóipari korszakváltásnak -idézi az FTI Consulting tanácsadó cég elemzését a Világgazdaság.

Az európai autógyártói szövetség (ACEA) számára készült dokumentum hangsúlyozza, hogy már most meg kell kezdeni az előkészületeket a teljes átállásra. Példaként Európa vezető autógyártó államát, Németországot említik, ahol az ágazatban dolgozó 620 ezer embernek az 58 százaléka lesz kénytelen más munkakörben elhelyezkedni. A következő évtized közepétől így a dolgozók csaknem kétharmadának munkája válik feleslegessé, ez köszönhető annak, hogy sokkal kevesebb részegységből áll a hajtáslánc, így az alkatrészgyártás és a szervizelés is kevesebb.
Mindez azonban nem csak a dolgozókat érinti hátrányosan, hanem az alkatrész beszállító cégek megrendelései is 38 százalékkal csökkenhetnek a becslések szerint. Az utángyártott alkatrészek készítői 17 százalék körüli igénycsökkenéssel kalkulálhatnak amiatt, hogy a villanyautó feleannyi részegységből épül fel.

A szervizekben sem lesz sok dolga a munkaerőnek: összehasonlításképpen egy elektromos Chevrolet Volt és Volkswagen Golf-ot hasonlítottak össze. A villanyautónak 240 ezer kilométerenként (vagy ötévente) kell kötelezően felkeresnie a szerelőműhelyt, míg csak a kopóalkatrészek miatt 16 ezer kilométerenként látogatja a Golf tulaja a szervizt. A dokumentum szerint ráadásul a hibrid technológia is kifuthat, mivel annak gazdaságossága is megkérdőjeleződik éppen a még létező benzinmotor összeszerelésének alkatrész és munkaerő-igényessége miatt. A cég szerint az sem megoldás, ha Európa is akkumulátor gyárak építésébe fog, mert a munkaerő töredékét szívja csak fel. További kockázat, hogy óriási áremelkedés jöhet az újautó-piacon a technológiaváltás időszakában.

Ugyanakkor van pozitívum is: drágább, de jelentősen megnövelt hatótávolságú gépkocsikat viszont olcsóbban lehet üzemeltetni, a megtakarított pénz más területen való elköltésével munkahelyeket lehet teremteni, ami pozitív hatás.

vg.hu


  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter