Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Automatizálják a jegykiadást: mi lesz a pénztárosokkal?

Két, egyenként 48 órás sztrájkot hirdetett pénteken a londoni metróhálózat dolgozóinak szakszervezete a jövő hónapra, a metróállomások jegypénztárainak tervezett bezárása és a leépítések ellen tiltakozva.

Az RMT szakszervezet pénteki bejelentése szerint a londoni metrósok február 4-5-én, illetve 11-12-én sztrájkolnak, ha addig nem sikerül megállapodni a munkáltatóval.

A londoni tömegközlekedését felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) tervei szerint az összes londoni metróállomáson bezárják a jegypénztárakat, mivel a londoni metró utasainak ma már kevesebb mint a 3 százaléka vesz menetjegyet a pénztárakban. A cég évi 50 millió font (18 milliárd forint) megtakarítást vár az intézkedéstől.

A londoni tömegközlekedésben évekkel ezelőtt meghonosították az elektronikus bérletet, amelyet az állomásokon elhelyezett automatáknál, bank- vagy hitelkártyával előre fel lehet tölteni pénzzel. Az utasok emellett a bérletet összeköthetik bankszámlájukkal, és ebben a esetben a rendszer időről időre automatikusan feltölti a számláról a bérletet a tulajdonos által előre meghatározott összeggel.

A TfL szerint a jegypénztárak bezárása nem jár majd elbocsátásokkal, a cég minden jelenlegi alkalmazott számára biztosít munkát, és egyetlen állomás sem marad személyzet nélkül.

A szakszervezet számításai szerint ugyanakkor a pénztárbezárásokkal legalább 750 munkahely megszűnik. Bob Crow, az RMT főtitkára pénteki nyilatkozatában kijelentette: a leépítés a biztonság szempontjából kritikus fontosságú állásokat szüntet meg, és "a bűnözők paradicsomává" teszi a londoni metrót.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból és számtalan elágazó mellékvonalból álló londoni földalattit naponta átlagosan négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja, így a tervezett, kétszer kétnapos sztrájk bizonyosan rendkívüli felfordulást okoz a londoni tömegközlekedésben.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elharapódzott a rövidített munkaidő Németországban a vírus miatt

Minden korábbinál többen, 7,3 millióan dolgoznak rövidített munkaidőben Németországban a koronavírus-járvány miatt. Teljes cikk

Romániában bértámogatással ösztönzik a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak visszafogadását

Romániában a járvány idején 400 ezer munkaszerződést felbontottak és 600 ezret felfüggesztettek. Teljes cikk

Dolgozóinak 30 százalékát elküldi az EasyJet

A járvány miatt a brit légitársaság is leépítésekbe kezd. Teljes cikk