Megjelent: 10 éve

Az adócsalóknak kedvezhet az APEH szigorítása

Több tízezer cég ellen indulhat gyorsított végelszámolás a mérlegbenyújtás elmulasztása miatt. Ennek révén azonban tömegével tűnhetnek el papíron tiszta, adócsaló, fiktív cégek is.

Tömegével tűnhetnek el szankció nélkül vállalkozások, mert egy szigorítás miatt a mérlegbenyújtás elmulasztását követően az APEH felfüggesztheti az adószámot és a cégbíróság törölheti a társaságot. A szigorúbb szabályozás átmeneti intézkedésekkel tavaly lépett hatályba és az idén lesz általános érvényű.

A jogszabály szerint ha egy cég május 31-ig nem adja le elektronikus úton beszámolóját, az adóhatóság 30 napos határidőt szab számára a pótlásra. Ha ezt követően sem történik semmi, 60 napra felfüggeszti a cég adószámát, végül kezdeményezi a cég törlését. Az eljárás során tehát gyorsított végelszámolást hajtanak végre. Ha kiderül, hogy a vállalkozásnak jelentős tartozásai vannak, az eljárás természetesen felszámolásba fordul - mondta Hegedűs Sándor, az RSM DTM partnere. Vagyis automatikusan nem lehet kibújni a szankciók alól.

Más lehet azonban a helyzet azoknál a cégeknél, ahol papíron minden rendben van. A fiktív ügyletekre, áfacsalásra szakosodott cégek esetében például nem az a probléma, hogy nem fizetnek adót, hanem az, hogy fiktív ügyletek után igényelnek vissza áfát. Ezek a társaságok viszonylag könnyen felismerhetőek: jellemzően hárommilliós - az újabbak félmilliós - cégek, amelyek egyik évről a másikra milliárdos forgalmat érnek el, tipikusan alkatrész-kereskedelemből vagy akár takarításból.

Fennáll azonban annak veszélye, hogy az idén nem lesz sem idő, sem kapacitás arra, hogy e cégeket ellenőrizze a hatóság. Évente 300-350 ezer társaság ad le mérleget, emellett a becslések szerint 40-50 ezerre tehető azok száma, amelyek elmulasztják ezt. Az idén ellenük már elindul az adószám felfüggesztését célzó eljárás. Valószínű ugyanakkor, hogy a 40-50 ezer mulasztó egy része csak figyelmetlen vagy nemtörődöm, vagyis közülük többen nekiállnak az idén a beszámoló elkészítésének.

Így is maradnak azonban jócskán olyan cégek, amelyek nem tesznek eleget kötelezettségüknek. Azt nem lehet megmondani, hányan, de nem lenne meglepő, ha tízezres nagyságrendet érne el ezek köre - mondta Hegedűs. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság nyakába hirtelen több tízezer olyan ügy szakadhat, ahol a rutinadminisztráció mellett - értesítések küldése - adószámot kell felfüggesztenie. Márpedig ilyen dömpingjellegű munka mellett aligha jut idő arra, hogy automatikusan kockázatelemzésnek vessék alá az első pillantásra patyolattiszta cégeket.

Eddig a fiktív vagy adócsaló cégeket több éven keresztül kellett altatni, hiszen az adóügyek egy plusz öt év alatt évülnek el. Addig azonban bármikor megjelenhetett az APEH. Az új szabályok révén ez a rizikós időszak lerövidülhet, csak ki kell érdemelni a gyorsított végelszámolást.

Forrás: napi.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk