Megjelent: 11 éve

Az állami vezetők juttatásainak csökkentése a cél

Akár már májustól csökkenhet a miniszterek alapilletménye 15 százalékkal. A Bajnai-kormány benyújtotta az első törvényjavaslatát, amellyel a kormány azt kívánja demonstrálni, hogy a takarékosságot saját magán kezdi.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kabinet azt kezdeményezi, hogy hétfőn házszabálytól való eléréssel, sürgősséggel tárgyalják és fogadják el a előterjesztést. A törvényjavaslat indoklásából kiderül: a kormány célja, hogy csökkenjenek az állami vezetők juttatásai - idézi a BAMA a távirati irodát.

A javaslat megteremti annak lehetőségét, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse. A törvény indoklása szerint ez a megoldás azt szolgálja, hogy a független alkotmányos szervek miniszteri illetményre jogosult tisztségviselőinek illetménye ne csökkenjen, az ugyanis arra teremtene veszélyes precedenst, hogy az Országgyűlés a még tőle is független közjogi tisztségviselőkre az illetményük meghatározásán keresztül gyakorol nyomást.

Az előterjesztés másik eleme szerint az állami vezetők nem válthatják ki pénzben ki nem vett szabadságukat, ha hatáskörgyakorlásuk megszűnésétől számított harminc napon belül ismét állami vezetővé választják őket.

A harmadik rendelkezés arról szól, hogy a jövőben a miniszterelnök, a miniszter és az államtitkár nem lesz jogosult jubileumi jutalomra, ez a juttatás csak a szakállamtitkárok esetében marad fenn. Az MTI információi szerint hétfőn dől el, hogy a Fidesz hozzájárul-e házszabálytól való eltéréshez.

A kormányfő saját hatáskörben dönthet arról, hogy az államtitkárok, szakállamtitkárok fizetését maximum 30 százalékkal eltérítse, ehhez nem kell törvénymódosítás - mondta Molnár Csaba csütörtökön.

Csaknem félszáz szakállamtitkár segíti a Bajnai-kormány minisztériumainak munkáját, közülük legtöbben, nyolcan a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) dolgoznak - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent dokumentumokból.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, a szakállamtitkárok kinevezésének még nincsen vége.

MTI/BAMA/Világgazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter