Az egyházi dolgozók megkapják a bérkiegészítést"/>
Megjelent: 9 éve

Az egyházi dolgozók megkapják a bérkiegészítést

Márciusban megkaphatják az egyházi fenntartású intézményekben dolgozók azt a bérkiegészítést, ami a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó bevezetése miatt esne ki fizetésükből - közölte Pálffy István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben dolgozók bérhiánya mintegy 1,2 milliárd forint - mondta el a bér- és adómonitoring bizottság KDNP-s tagja.

Hozzátette: a kormány most azt tudja vállalni, hogy a négy nagy történelmi egyháznak és az ilyen feladatokat vállaló kisegyházaknak ezen összegnek a felét, 600 millió forintot rendelkezésre bocsát. Így az érintett dolgozók következő bérfizetési papírján már legalább az a nettó összeg szerepelhet, ami decemberben. A döntés több tízezer embert érinthet - mondta.

Pálffy István tájékoztatása szerint az erről szóló tárgyalások kedden megkezdődtek Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma közigazgatási államtitkára és Szászfalvi László, a közigazgatási tárca egyházügyekért felelős államtitkára részvételével.

A felek megállapították, hogy ezekben az intézményekben a bérkiegészítésre ugyanúgy szükség van, mint a közszféra bármely más területén - közölte a kereszténydemokrata politikus.

Kitért arra is, hogy a bérkiegészítés fennmaradó részének biztosítása, ütemezése a tárgyalások következő szakaszában "rajzolódhat ki". Van egy olyan kormányzati elképzelés, hogy a zárszámadási törvénynél kompenzálják ezt az összeget - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Beszélt még arról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született ajánlásról is, amit a munkáltatók eddig nem érvényesítettek. E téren az az álláspontjuk, hogy a szakszervezeteknek nem a kormányra kell mutogatni, hanem ki kell tudni "verekedniük" érdekérvényesítő eszközökkel a munkavállalóknak a kiegészítést. A kormány részéről az merülhet fel - ezt a bér- és adómonitoring bizottság vizsgálja -, hogy egy módosítással bizonyos jövedelemhatár alatt kivezessék a szuperbruttót a rendszerből. Ez azoknak a gyermektelen munkavállalóknak a problémáját oldaná meg, akik minimálbér és 290 ezer forint alatt keresnek.

Az üdülési csekk megadóztatása miatt kialakult helyzetet szintén vizsgálja a bizottság - tette hozzá Pálffy István.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter