Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"Az EU-nak is szerepet kell vállalnia a beruházások ösztönzésében"

Az Európai Uniónak is szerepet kell vállalnia a beruházás-ösztönzésben, nem lehet csupán nemzeti hatáskörben megoldani a növekedés, munkahelyteremtés problémáit - hangsúlyozta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerdán Brüsszelben, az európai szocialista pártvezetők tanácskozása után.

A pártelnök az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a szocialisták tanácskozásán nagyrészt ugyanazokat a kérdéseket járták körül, amelyekről az esti EU-csúcstalálkozónak is szólnia kell - vagyis azt, hogy a pénzügyi egyensúlyteremtés mellett miként lehet módot találni a gazdasági növekedés ösztönzésére. Mesterházy kiemelte, hogy különös súlya volt az új francia miniszterelnök, Jean-Marc Ayrault által mondottaknak az unió előtt álló feladatokat illetően.

Hangsúlyosan szóltak a tanácskozáson a fiatalok munkanélküliségének problémáiról - közölte, megjegyezve, hogy e tekintetben is közös, uniós szintű cselekvésre van szükség.

Az MSZP elnöke szerint a résztvevők egységes álláspontot vallottak abban, hogy meg kell erősíteni az EU-t, és képessé kell tenni a válságból való gyors, hatékony kilábalásra, miközben megőrzik az unió alapvető értékeit. Ennek eléréséhez világos menetrendet kell kitűzni - tette hozzá.

"Láthatóan az a módszer sem működik, hogy megszorítás megszorítás hátán, hiszen akkor nem lehet kinőni a válságból. Éppen ezért a növekedés beindítása az, aminek a révén hosszú távon lehet az államháztartási hiányt és az államadósságot megfelelő szinten tartani. Mindenki amellett foglalt állást, hogy a fiskális egyensúly rendkívül fontos, de egy határon túl a túlzott megszorító politika hosszú távon okoz károkat" - mondta az MSZP elnöke.

Mint kifejtette, az EU szerepvállalását célzó elgondolásnak az az értelme, hogy ne csupán a nemzetállami költségvetésekből használjanak fel növekedésre szánt forrásokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi tranzakciós adót régóta javasolja az Európai Szocialisták Pártja, mert abból nagyon komoly bevételre lehet szert tenni.

Ennek a bevezetésére Magyarországon az MSZP ki is dolgozta a javaslatát, "aminek egyébként semmi köze nincs ahhoz, amit a magyar kormány bevezetett, hiszen az az átlagembereket sújtja" - tette hozzá.

A pártelnök elmondta: támogatnak minden olyan megoldást, ami erősebb eszközöket ad az EU kezébe, és "erre egyfajta válasz az eurókötvények kérdése". A szocialisták tanácskozásán az eurókötvény gondolata támogatást élvezett - közölte, elismerve, hogy Angela Merkel német kancellár ugyanakkor láthatóan nem támogatja az elképzelést.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk