Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Az MSZP szerint tömeges intézménybezárások várhatók

A Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője szerint jövőre az önkormányzati szférában tömeges kórház- és iskolabezárásokra lehet számítani. Horváth Csaba szombati budapesti sajtótájékoztatóján a jövő évi költségvetést értékelve azt mondta: az eddig is csődközelben lévő önkormányzatok most valóban csődbe jutnak.

A szocialista politikus szerint a 2012-es büdzsé miatt végveszélyben vannak az önkormányzatok. Horváth Csaba szerint a hazugságokra építő költségvetés helyett reális büdzsére lenne szükség, ehhez pedig tisztán kellene látni, így például az euróárfolyamot nem 268 forintra kellene tervezni.

Szavai szerint a főváros benyújtott költségvetési koncepciója is újabb megszorításokat tartalmaz, és az önkormányzat helyzete is radikálisan romlott a forint gyengülése miatt. Jelezte: az adósságállomány emiatt 18-20 milliárd forinttal nőtt, 285 forintos euró árfolyamon számolva.

Horváth Csaba szerint a kormány "ostoba" politikájával továbbra is bünteti a fővárost. Utalt arra, hogy kormányzati tisztségviselők nemrég azt nyilatkozták, itt az ideje, hogy a főváros a saját lábára álljon. A szocialista politikus szerint ezek a kijelentések azért felháborítóak, mert bár a fővárosiak és az itteni vállalkozások évente 4 ezer milliárd forint adóbefizetést teljesítenek, még a BKV sem kapja meg a működéséhez szükséges támogatást.

Hozzátette: ha a BKV dolgozói csak három napig sztrájkolnának, akkor 42-45 milliárd forint körüli összeget "veszítenénk el valamennyien". Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester eddigi munkáját kritizálva arról beszélt, bár sokan azt mondták, hogy elődei az elmúlt húsz évben rosszul vezették a várost, "úgy tűnik, hogy van lejjebb, lehet rosszabbul vezetni".

Közölte, úgy látja, Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István "egymásra licitálva" nem tartják be azt a megállapodást, amelyet még Demszky Gábor főpolgármester és Bajnai Gordon miniszterelnök kötött, és amely garantálta a BKV inflációkövető támogatását.

A 2009. decemberi megállapodásban a Bajnai-kormány azt vállalta, hogy több részletben, összesen 23 milliárd forinttal segíti a BKV működését, ugyanakkor ezt feltételekhez kötötte, többi között az átláthatóság megteremtéséhez a közlekedési vállalat gazdálkodásában.

Horváth Csaba azt hangoztatta, hogy a BKV működésének biztosítása minden másnál fontosabb, mert ha "az ország GDP-jének a motorját" tönkreteszik, az nemcsak Budapestnek árt, hanem az egész országnak.

A költségvetési pénzek elosztásáról szólva felvetette azt is, helyes-e hogy éppen válságévben építenek Debrecenben sportcsarnokot, 10 milliárd forintból.

A szocialista politikus Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét, a Fidesz alelnökét a fővárossal kapcsolatban is kritizálta, utalva a főpolgármesterrel folytatott, Budapest jövőbeli jogállását érintő egyeztetésre. Horváth Csaba úgy fogalmazott: "nem érthető, hogy Kósa Lajos mi a fenét keres Budapesten, és (...) mit akar Budapesttel, (...) miért vannak (...) Budapestet tönkre tévő, szétválasztó, felszámoló (...) javaslatai." Azt is érthetetlennek mondta, hogy "Tarlós István mi a fenének egyeztet Kósa Lajossal, aki Budapest szempontjából egy senki, (...) semmi köze Budapesthez."

Tarlós István főpolgármester szerdán bejelentette, hogy megegyezett Kósa Lajossal, a Fidesz ügyvezető alelnökével az önkormányzati törvény Budapestre vonatkozó részeiről. Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Budapest a jövőben is egységes marad. Közlése szerint a megegyezés értelmében a főváros települési önkormányzatnak számít majd, amely települési és területi feladatokat is ellát.

Szólt arról is, hogy a több kerületet érintő beruházások továbbra is a főváros hatáskörében maradnak, de a főváros átadhat feladatot a kerületeknek.

Korábban vita volt a főpolgármester és Debrecen polgármestere között az önkormányzati törvényhez benyújtott, Budapestet érintő módosító indítványok miatt.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk