Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Az MSZP szerint tömeges intézménybezárások várhatók

A Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője szerint jövőre az önkormányzati szférában tömeges kórház- és iskolabezárásokra lehet számítani. Horváth Csaba szombati budapesti sajtótájékoztatóján a jövő évi költségvetést értékelve azt mondta: az eddig is csődközelben lévő önkormányzatok most valóban csődbe jutnak.

A szocialista politikus szerint a 2012-es büdzsé miatt végveszélyben vannak az önkormányzatok. Horváth Csaba szerint a hazugságokra építő költségvetés helyett reális büdzsére lenne szükség, ehhez pedig tisztán kellene látni, így például az euróárfolyamot nem 268 forintra kellene tervezni.

Szavai szerint a főváros benyújtott költségvetési koncepciója is újabb megszorításokat tartalmaz, és az önkormányzat helyzete is radikálisan romlott a forint gyengülése miatt. Jelezte: az adósságállomány emiatt 18-20 milliárd forinttal nőtt, 285 forintos euró árfolyamon számolva.

Horváth Csaba szerint a kormány "ostoba" politikájával továbbra is bünteti a fővárost. Utalt arra, hogy kormányzati tisztségviselők nemrég azt nyilatkozták, itt az ideje, hogy a főváros a saját lábára álljon. A szocialista politikus szerint ezek a kijelentések azért felháborítóak, mert bár a fővárosiak és az itteni vállalkozások évente 4 ezer milliárd forint adóbefizetést teljesítenek, még a BKV sem kapja meg a működéséhez szükséges támogatást.

Hozzátette: ha a BKV dolgozói csak három napig sztrájkolnának, akkor 42-45 milliárd forint körüli összeget "veszítenénk el valamennyien". Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester eddigi munkáját kritizálva arról beszélt, bár sokan azt mondták, hogy elődei az elmúlt húsz évben rosszul vezették a várost, "úgy tűnik, hogy van lejjebb, lehet rosszabbul vezetni".

Közölte, úgy látja, Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István "egymásra licitálva" nem tartják be azt a megállapodást, amelyet még Demszky Gábor főpolgármester és Bajnai Gordon miniszterelnök kötött, és amely garantálta a BKV inflációkövető támogatását.

A 2009. decemberi megállapodásban a Bajnai-kormány azt vállalta, hogy több részletben, összesen 23 milliárd forinttal segíti a BKV működését, ugyanakkor ezt feltételekhez kötötte, többi között az átláthatóság megteremtéséhez a közlekedési vállalat gazdálkodásában.

Horváth Csaba azt hangoztatta, hogy a BKV működésének biztosítása minden másnál fontosabb, mert ha "az ország GDP-jének a motorját" tönkreteszik, az nemcsak Budapestnek árt, hanem az egész országnak.

A költségvetési pénzek elosztásáról szólva felvetette azt is, helyes-e hogy éppen válságévben építenek Debrecenben sportcsarnokot, 10 milliárd forintból.

A szocialista politikus Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét, a Fidesz alelnökét a fővárossal kapcsolatban is kritizálta, utalva a főpolgármesterrel folytatott, Budapest jövőbeli jogállását érintő egyeztetésre. Horváth Csaba úgy fogalmazott: "nem érthető, hogy Kósa Lajos mi a fenét keres Budapesten, és (...) mit akar Budapesttel, (...) miért vannak (...) Budapestet tönkre tévő, szétválasztó, felszámoló (...) javaslatai." Azt is érthetetlennek mondta, hogy "Tarlós István mi a fenének egyeztet Kósa Lajossal, aki Budapest szempontjából egy senki, (...) semmi köze Budapesthez."

Tarlós István főpolgármester szerdán bejelentette, hogy megegyezett Kósa Lajossal, a Fidesz ügyvezető alelnökével az önkormányzati törvény Budapestre vonatkozó részeiről. Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Budapest a jövőben is egységes marad. Közlése szerint a megegyezés értelmében a főváros települési önkormányzatnak számít majd, amely települési és területi feladatokat is ellát.

Szólt arról is, hogy a több kerületet érintő beruházások továbbra is a főváros hatáskörében maradnak, de a főváros átadhat feladatot a kerületeknek.

Korábban vita volt a főpolgármester és Debrecen polgármestere között az önkormányzati törvényhez benyújtott, Budapestet érintő módosító indítványok miatt.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezzel a javaslatcsomaggal készül a kormány a járvány második hullámára

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag,... Teljes cikk

VOSZ: a kata szigorítása erősítheti a válsághullámot a kisvállalkozók körében

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatás problémáját. Teljes cikk