Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Az NFÜ listáján szereplő cégek nem feltétlenül offshore-cégek

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján október 26-án nyilvánosságra hozott listára azok a cégek kerültek fel, amelyek a harmadik felszólítást követően sem vették át az új átláthatósági nyilatkozatot, vagyis nem azok a vállalatok, amelyek esetében fennáll az offshore-gyanú - mondta el Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár szerint azért fontos ezt még többször hangsúlyozni, mert többen félreértették, és az érintettek, vagyis a kedvezményezettek megérdemlik, hogy pontos információkat kapjanak.

Az NFÜ 2013 szeptemberében visszamenőleges vizsgálatot indított, hogy láthatóvá tegye, hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeképp keletkezett jövedelem után a támogatást elnyerő cégek és civil szervezetek.

Az elmúlt másfél hónapban az új átláthatósági nyilatkozatot több mint 46 ezer támogatottnak küldték el. Közülük 2493 cég nem vette át harmadik felszólításra sem a nyilatkozatot. Ezek a cégek és szervezetek kerültek fel a www.nfu.hu/atlathatosag oldalon szombaton nyilvánosságra hozott listára.

Csepreghy Nándor közölte: ez a nyilatkozat arra szolgál, hogy egyértelműsíteni lehessen, a támogatottak végső tulajdonosi körében csak természetes személyek, illetve nyílt részvénytársaságok találhatók.

A tájékoztató listára eddig felkerült cégekről egyelőre nem az bizonyosodott be, hogy valóban vétettek volna a hatályos jogszabályi feltételek ellen, hanem az, hogy megsértették a támogatási szerződésbe foglalt nyilatkozattételi kötelezettségüket - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A lista nem csupán egy újabb adatbázis, hanem minden mulasztás esetében a vétkes nyilvánosságra hozásával egy időben megkezdődik az elállási eljárás is - tette hozzá.

A listán november 16-ától szerepelni fognak azok a cégek is, amelyek ugyan átvették a nyilatkozatot, de nem válaszoltak arra. Esetükben is automatikusan elállunk a támogatástól, vagyis kamatokkal együtt visszaigényeljük a megítélt összeget - nyilatkozta a helyettes államtitkár.

Kifejtette: a leszerződött és támogatásban részesült partnereknek információszolgáltatási kötelezettségük van, így tehát nem csupán jogszerű, hanem teljesen ésszerű is az az eljárás, miszerint a kedvezményezetteknek kell kitölteni és visszaküldeni a nyilatkozatot.

Az NFÜ felelős cégekkel szerződött le, amit a visszaküldött nyilatkozatok aránya is mutat, éppen ezért ezekhez a felelősen gondolkodó partnerekhez igazította az ellenőrzés módszerét is - tette hozzá.

Csepreghy Nándor jelezte: a listára végül felkerülnek azok a cégek is, amelyek vétettek a hatályos átláthatósági törvények ellen.

De az NFÜ azt a konzervatív nézetet vallja, hogy előbb inkább ellenőriz és csak utána közöl információkat - mondta.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk