Megjelent: 15 éve

Bajnai: a kormány gazdaságpolitikai fordulatra készül

A magyar kormány olyan gazdaságpolitikai fordulatra készül, amely ösztönözheti külföldi cégek Magyarországra települését, ezzel indítva újra a gazdaság motorját - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter egy járműipari konferencia szünetében újságíróknak kedden Budapesten.

A miniszter elmondta: a meghatározó ágazati szereplőkkel rendszeresen egyeztetve jelenleg készül egy járműipari stratégia. Ennek keretében a felek megtárgyalják azokat a szabályozási, szakképzési, támogatási és exportösztönzési lépéseket, amelyeket a kormánynak meg kell tennie ahhoz, hogy Magyarországon az autóipar hosszú távon meghatározó tényező lehessen.

"Mindenképpen akkorát kell lépni, hogy ez érzékelhető könnyebbséget jelentsen a vállalkozásoknak és a munkavállalóknak is" - mondta Bajnai Gordon.

Kilián Csaba, az ITD Hungary befektetési igazgatója emlékeztetett rá, hogy az elmúlt pár hónapban több ezer munkahely szűnt meg az autóiparban és más ágazatokban is.

Bajnai Gordon ismertette: a magyar autóipar elsősorban és döntően exportra termel, 110 ezer ember dolgozik az ágazatban, a magyar exportnak több mint 20 százalékát, a magyar ipari termelésnek pedig mintegy 17 százalékát állítja elő. Az autóipar meghatározó Magyarország számára, de elsősorban az export miatt - tette hozzá.

Szavai szerint Magyarország ezekben az hónapokban alakítja ki azt az új autóipari stratégiáját, amely már túlmutat a válságon. Megoldást keresnek az ágazat minél több munkahelyének megtartására sőt újak létesítésére is, hiszen - mint mondta - Magyarország termelési költségei ma a második legversenyképesebbek az egész régióban, szállítási és logisztikai szempontból pedig az országnak van a legfejlettebb infrastruktúrája.

Az autóipari szektorban Magyarországon a legmagasabb a munkaerő képzettsége, ezen túl a világ nagy autóipari beszállítóinak csaknem 70 százaléka jelen van Magyarországon - sorolta Bajnai Gordon.

Szerinte jók az adottságok, nem szabad lemondani a szektorról. A válság közepén olyan tényezőket kell erősíteni, amelyek az autóipart és más perspektivikus, hosszú távon fejlődő iparágakat Magyarországra csábítanak - mondta.

Kilián Csaba hozzátette: vannak olyan ágazatok, például a gyógyszeripar, biotechnológia, szoftver, szolgáltatóipar, amelyeket kevésbé érintett a válság. Itt már most is vannak olyan, a munkahelyteremtés szempontjából is lényeges befektetési döntések, amelyeket remélhetőleg a következő időszakban be is tudnak jelenteni - mondta.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyre inkább nőhet az érdeklődés a mentális egészségügyi támogatások iránt

A felmérésben megkérdezett munkaadók több mint fele azt mondta, hogy a következő évben valószínűleg növelni fogja a munkavállalók mentális... Teljes cikk

Emelkedik az állami víziközmű társaságoknál dolgozók bére

A munkavállalók alapbérét két lépcsőben fejleszti a társaság. Teljes cikk

Mi Hazánk: megbecsülést a biztonsági őröknek

A párt szorgalmazza, hogy a biztonsági őrök is kaphassanak béren kívüli juttatást és munkába járási támogatást. Teljes cikk