Megjelent: 11 éve

Bakik az üzleti öltözködésben

Hiába a jó termék, a meggyőző előadásmód, ha egy üzletember megjelenése visszataszító, nehezen jön létre üzlet. A Fiatal Vállalkozók Hete programsorozaton protokollszakértő ismertette meg az öltözködés alapjaival a vállalkozópalántákat. Milyen az ideális nyakkendőhossz? Melyek a legnagyobb öltözködési bakik? Többek között erről is szó esett.

Tárgyalásra készülve az egyik legfontosabb tudnivaló: a tárgyalás kimenetele már belépésnél eldől. "Minden találkozáskor létrejön az úgynevezett "hello-effektus" - ez annyit tesz, hogy mindenképp kialakul valamilyen benyomás a másik félről. Ez mindig pozitív vagy negatív - semlegesség nem létezik. Ráadásul - míg az előnytelen első benyomás ritkán fordítható pozitívba, addig meggondolatlan lépésekkel még a kezdeti kedvező fogadtatás is könnyen lerombolható" - hívja fel a figyelmet az előadást tartó Jankovich Maximillian protokollszakértő. Az üzletkötés sikerében így a termék vagy szolgáltatás piacképességén és a tárgyalástechnikán túl a megjelenésnek is megkerülhetetlen szerep jut.

A tárgyalás a fürdőszobában indul

A tárgyalás gyakorlatilag a fürdőszobában elkezdődik - méghozzá az alapvető higiéniai teendőkkel, és az alkalomhoz illő öltözék összeállításával. "A kilencvenes évek vállalkozói szféráját esztétikailag "katasztrófa sújtotta övezetté" lehetett volna nyilvánítani. Az akkori sztenderd még suhogós öltönyből, makkos cipőből, autóstáskából vagy fémbetétes diplomatatáskából tevődött össze. Manapság szerencsére alig látni hasonlót"- rögtönzött rövid divattörténeti betekintést a protokollszakértő. Hozzátette: a tárgyalásra készülők azért így is rengeteget ronthatnak az összképen, ha figyelmen kívül hagynak néhány fontos szabályt.

Fontos, hogy jól érezzük benne magunkat

Férfiként például a fekete, szürke, sötétbarna vagy sötétkék öltöny számít az üzleti életben elfogadott viseletnek. Az öltözék külleme, és az, hogy viselője hogyan érzi magát benne, szintén meghatározó lehet. "Nem elég egy öltönyt csak felvenni és hordani: viselni is tudni kell. Az öltöny szabása szintén meghatározó lehet: addig kell válogatni a kínálatból, míg meg nem találjuk a legmegfelelőbbet-ha végképp nem oldható meg másként, szabassuk át egy kicsit."

Ing és nyakkendő: így van összhangban

Az ing és a nyakkendő harmóniája is megkerülhetetlen. Egyszínű inghez mintás nyakkendő, míg mintás inghez inkább egyszínű nyakkendő passzol. Színes ingek esetén férfiként és nőként egyaránt javasolt konszolidált, visszafogott árnyalatokban gondolkodni. Ne feledkezzünk el az ideális nyakkendőhosszról se: mind a rövid, mind a lobogóan hosszú komikus látványt nyújt. Protokollnak megfelelő hosszúságban pont a derékszíj közepéig ér. Mindemellett nem árt tudni: a nyakkendőtű használata mellőzendő. Már nem számít divatos darabnak.

Zokni: a cipő meghosszabbítása

Az üzleties megjelenéshez a cipő és a zokni összhangja is hozzátartozik. Nevetséges hatást kelthetnek a lépcsőkön felfelé haladó üzletemberek kivillanó bokái vagy a cipőktől eltérő színű zoknik. "A zokni a cipő meghosszabbításának felel meg - legyen ezért mindig a cipővel azonos színű és lábszárközépig érő."
A kosztüm színének megválasztásakor már valamelyest nagyobb az üzletasszonyok mozgástere. Csupán egyetlen tabu szín létezik, a piros-utóbbit ugyanis gyakran hozza összefüggésbe a közvélemény a prostitúcióval...

Gyűrű két egymás melletti ujjon

Hölgyeknél a hajviselet megválasztásán, az illatszerek és az ékszerek összeválogatásán is nagy a hangsúly. A frizurának engedni kell láttatni az arcot; előnyös, ha a hajviselet nyílt, barátságos megjelenést kölcsönöz viselőjének. Az ékszerekkel is körültekintően kell bánni. Esztétikai és protokolláris szempontból is súlyos tévedés mindegyik vagy épp két egymás melletti ujjon egyszerre gyűrűt viselni. A legjobb egyébként, ha ezekből is konszolidált, mértéktartó darabokat választunk. Egy-egy, nem túlzottan hivalkodó, elegáns aranygyűrű már bőven megteszi. A fülbevalókkal is hasonló a helyzet.

Férfiak: a fülbevalót vegyük ki

Itt érdemes megjegyezni: bár a férfiaknál a fülbevaló viselése az utóbbi időben már visszaszorulóban van, a mégis fülbevalót viselőknek a tárgyalás idejére a siker érdekében mindenképpen nélkülözniük kell. Még akkor is, ha a fülcimpákon tisztán kivehető az alkalmilag eltávolított ékszer helye. "A tárgyalópartner mindenképpen fogja értékelni a gesztust, hogy a másik fél a tárgyalás idejére, a siker érdekében hajlandó volt egy keveset alakítani megjelenésén." Mértéktartóan kell bánni a parfümök, illatszerek használatával is: teljesen felesleges az egész irodaházat belengő, orrfacsaró illatfelhőben végiglejteni a tárgyalóban. A mennyiség meghatározásakor nem árt egy, a közelben tartózkodó bizalmas személy tanácsát is kikérni, nem szórtunk-e magunkra elviselhetetlenül nagy mennyiséget kedvenc illatunkból. Egy kívülálló mindig jobban meg tudja ítélni, nem estünk-e át a ló túlsó oldalára.

Visszataszító az ápolatlanság

Nőként és férfiként egyaránt kihagyhatatlan a kéz és a körmök állapota: visszataszító látvány az ápolatlan, a rágott vagy éppenséggel "gyászkeretes", kosztól feketéllő köröm. Igaz, a túlzásba vitt körömápolás is legalább annyit árt, mint használ. A protokollszakértő az utóbbi időben azt tapasztalta, mára az üzletasszonyokat is utolérte a műköröm-divat. Sajnos, ez eddig inkább hátrányukra, mint előnyükre vált. "Nemrégiben például egy vezérigazgató hölgy körmén láttam 'Micimackós matricát'"- hozott példát a szakember. Ám egy ilyen vagy ehhez hasonló mozzanat akár is komolytalanná tehet egy tárgyalást.

A szakértő végezetül hozzáfűzte: a megjelenés írott és íratlan szabályai egyáltalán nem azért jöttek létre, hogy elviselhetetlenül szoros keretek közé szorítsák esetleg mesterkélt viselkedésre késztessék az üzleti élet szereplőit. A cél sokkal inkább a helyzet megkönnyítését szolgálja: előbb vagy utóbb ugyanis automatikussá válik a tájékozódást segítő szabályok betartása...

Takács Gabriella
monster.hu

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter