Megjelent: 15 éve

Balaton-parti közmunkaprogram

A nagyszabású közmunkaprogramról Siófokon adott tájékoztatást a sajtó képviselőinek Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, Kolber István, a Balatont is felügyelő regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Mándoki Zoltán, a MÁV Rt. vezérigazgatója.

A program megvalósítását összesen mintegy 700 millió forint szolgálja, amelyből 550 millió a pályázható támogatás. A program forrásai:

 • 200 millió forintot a parlagfű elleni védekezést összehangoló tárcaközi bizottság indítványozott.
 • 200 millió forinttal a MÁV támogatja az FMM-mel 2005. május 11-én aláírt együttműködési megállapodás szerint.
 • 100 millió forint az FMM közmunkakeretéből kerül a programba.
 • 50 millió forinttal a Balaton Fejlesztési Tanács és a regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter járul a programhoz.
 • Mintegy 90 millió forint körüli értékben a három közútkezelő kht. hozzájárulása gépmunkával és műszaki irányítással.
 • Az érintett önkormányzatok együttvéve kb. 55 milliós pályázói önrészt nyújtanak.

  A pályázatra Balatonfüred, Siófok és Keszthely vezetésével megalakuló konzorciumok kapnak meghívást, amelyekben az érintett települések önkormányzatai, a vasút és az állami közútkezelők képviselői vesznek részt. Összesen 45 tóparti települést és 232 kilométernyi partszakaszt érint a program. A közmunkások azonban nemcsak ezekről a településekről kerülnek ki, hanem a tó mintegy 20-25 kilométeres körzetéből, mivel többen munka nélkül vannak a háttértelepüléseken is.

  A konzorciumok település- és köztisztasági feladatokat oldanak meg, valamint gondoskodnak az üdülőkörzetek parlagfű-mentesítéséről. A Balatont körülölelő vasútvonalak teljes körű tisztasági felülvizsgálatát is elvégezhetik, sőt, ami ennél is fontosabb, a közúti vasúti kereszteződések átláthatóságának javítását és a gyakran gondozatlan útkereszteződések, gyalogutak rendbetételét is elláthatják. Ezzel jelentősen mérsékelhető a balesetveszély. Az önkormányzati és az állami kezelésű közutak környékének rendbetétele is szerepel a programban.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter