Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Befejezik az Air France pilótái a sztrájkot

Bár a vezetőség nem teljesítette követeléseiket, a pilóták befejezik a sztrájkot, közölte a pilóták többségi szakszervezete. A 14 napig tartó munkabeszüntetés után keddre állhat helyre a légiközlekedés.

"A társadalmi párbeszéd feltételei jelenleg nem adottak. Úgy döntöttünk, hogy mi vállaljuk a felelősséget a sztrájkfelhívás lefújásával" - közölte Guillaume Schmid, az SNPL szóvivője. Azt is jelezte, hogy a szakszervezet kész a tárgyalások folytatására nyugodtabb körülmények között.

A vezetőség tájékoztatása szerint a közlekedés fokozatosan keddtől áll helyre. "Az előzetesen vasárnapra és hétfőre törölt járatok nem indulnak el. A menetrendszerű közlekedés keddtől fog fokozatosan helyreállni a szabályzati és biztonsági előírások miatt. A több napja nem repült gépeknek kötelező ellenőrzéseken kell átesniük, mielőtt ismét felszállhatnak" - közölte a vezetőség.

A francia légitársaság történetének eddigi leghosszabb sztrájkja szeptember 15-én kezdődött. Azóta a járatoknak átlagosan a fele közlekedett. Vasárnap a gépeknek a 48 százaléka indult el.

A pilóták egyik fő követelése az volt, hogy az Air France fapados légitársaságánál, a Transaviánál dolgozóknak és az anyavállalatnál foglalkoztatottaknak azonos munkaszerződése legyen.

A francia kormány nyomására, amely 16 százalékos tulajdonosa az Air France-KLM légitársaságnak, a vezetőség szerdán visszavonta a fapados légitársaság, a Transavia európai fejlesztéséről szóló tervét, amelynek keretében az új európai bázisokhoz átkerülő gépeken dolgozó francia pilótáknak ezentúl külföldi munkaszerződése lett volna, amely a hazaiaknál kedvezőtlenebb munkafeltételeket és fizetést biztosít. A fejlesztést a vezetőség és szakértők is stratégiai fontosságúnak tartották a légitársaság jövője szempontjából, amelynél három éve jelentős pénzügyi átszervezés folyik.

Az igazgatótanács azonban azt kizárta, hogy a Transavia 2007 óta működő franciaországi vállalatánál hasonló feltételekkel foglalkoztassák a pilótákat, mint az Air France-nál.

A vezetőség számításai szerint a tiltakozó megmozdulás napi 15-20 millió euróba került a légitársaságnak.
Follow hrportal_hu on Twitter