Megjelent: 16 éve

Beindul a tömegképzés a gazdasági és menedzser szakterületen

Mintegy 82 ezren kerültek be valamelyik egyetemre, főiskolára a felsőoktatásba jelentkezett több mint 96 ezer diák közül. A szeptemberben induló tanévben a legnépszerűbbeknek a Budapesti Corvinus Egyetem egyes szakai bizonyultak, értesült az InfoRádió.

Idén a gazdaságtudományi és a bölcsészképzésben volt kiemelkedő a jelentkezők száma a felvehetőkéhez képest. A munkaerő-piaci kereslet és kínálat arányban volt egymással a műszaki és informatikai területen, mivel megközelítőleg annyian jelentkeztek, amennyi munkaerőre igény van.

Sehol sem volt szükség az idén a bejutáshoz a maximális pontszámra, vagyis 480 pontra. A ponthatár a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán a legmagasabb, itt 475 pontot kellett elérni.

A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakára 432 ponttal lehetett bejutni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre gazdasági menedzser szakra 441, építész szakra 414, a vegyészmérnökire 384, a mérnök-informatikus szakra 366, fizika szakra 395 ponttal lehetett bekerülni.

A minimális 160 pontot kellett elérni 13 karon, így például a Debreceni Egyetem és a Dunaújvárosi Főiskola gépészmérnöki képzésében, valamint a Gábor Dénes Főiskola mérnök-informatikus szakán.

Jogászképzésre több mint háromezer hallgatót, mérnök-informatikus képzésre több mint 2700 diákot vettek fel, míg a gazdaságtudományi és menedzser szakterületen ötezernél is több hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben - közölte Nagy Gabriella, az Országos Felsőoktatási Információs Központ munkatársa.

Érdekesség, hogy az új hallgatók 55 százaléka nő.

Az államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat. Mesterképzésre 3500 államilag finanszírozott helyet különítettek el, a felsőfokú szakképzésben 12500 a tanulók száma.

Előfordulhat, hogy valakit nem vesznek fel egyetlen általa megjelölt képzésre sem. Ez esetben lehetősége van a pótfelvételi eljárásba való jelentkezésre. A pótmeghirdetések előreláthatólag 2008. július 26-án jelennek meg. Ezekre augusztus 13-ig lehet jelentkezni.

InfoRádió
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ebben a 10 uniós városban a legkönnyebb most munkát találni

Sokkal könnyebb most munkát találni Észak- és Nyugat-Európa városaiban a délen fekvő városokhoz képest - derült ki az Életminőség az európai... Teljes cikk

Átlagosan 4,5 millió forintot keres egy NB I-es focista

Egy év alatt 6.3 százalékkal emelkedett a labdarúgók bérköltsége. Teljes cikk

Tovább csökken a foglalkoztatottak száma, 222 ezren voltak munka nélkül januárban

A munkanélküliek 43 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje keresett állást. Teljes cikk