Megjelent: 11 éve

Beindul a tömegképzés a gazdasági és menedzser szakterületen

Idén a gazdaságtudományi és a bölcsészképzésben volt kiemelkedő a jelentkezők száma a felvehetőkéhez képest. A munkaerő-piaci kereslet és kínálat arányban volt egymással a műszaki és informatikai területen, mivel megközelítőleg annyian jelentkeztek, amennyi munkaerőre igény van.

Sehol sem volt szükség az idén a bejutáshoz a maximális pontszámra, vagyis 480 pontra. A ponthatár a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán a legmagasabb, itt 475 pontot kellett elérni.

A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakára 432 ponttal lehetett bejutni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre gazdasági menedzser szakra 441, építész szakra 414, a vegyészmérnökire 384, a mérnök-informatikus szakra 366, fizika szakra 395 ponttal lehetett bekerülni.

A minimális 160 pontot kellett elérni 13 karon, így például a Debreceni Egyetem és a Dunaújvárosi Főiskola gépészmérnöki képzésében, valamint a Gábor Dénes Főiskola mérnök-informatikus szakán.

Jogászképzésre több mint háromezer hallgatót, mérnök-informatikus képzésre több mint 2700 diákot vettek fel, míg a gazdaságtudományi és menedzser szakterületen ötezernél is több hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben - közölte Nagy Gabriella, az Országos Felsőoktatási Információs Központ munkatársa.

Érdekesség, hogy az új hallgatók 55 százaléka nő.

Az államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat. Mesterképzésre 3500 államilag finanszírozott helyet különítettek el, a felsőfokú szakképzésben 12500 a tanulók száma.

Előfordulhat, hogy valakit nem vesznek fel egyetlen általa megjelölt képzésre sem. Ez esetben lehetősége van a pótfelvételi eljárásba való jelentkezésre. A pótmeghirdetések előreláthatólag 2008. július 26-án jelennek meg. Ezekre augusztus 13-ig lehet jelentkezni.

InfoRádió
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter