kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Bérben is díjazza a szaktárca a pedagógusi többletmunkát

Az oktatási tárca az Új Tudás Program keretében másfélszeresére emeli az osztályfőnöki pótlékot, és külön pótlékot hoz létre a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket oktató pedagógusoknak - közölte az Oktatási Minisztérium (OKM) az Edupress-szel.

images

A minisztérium tájékoztatott: a közoktatásra fordítható állami források egy részét a közoktatási normatív hozzájárulások teszik ki. A pénzügyi válság miatt módosított költségvetési javaslat összesen 39,4 milliárd forinttal csökkenti az Önkormányzati Minisztérium költségvetésében található, közoktatási normatív hozzájárulások összegét. Ez azonban a közszolgáltatásokat nem veszélyezteti.

"A 39,4 milliárd forintos csökkenés nem áll másból, mint a 13. havi közalkalmazotti bér elvonásából. A normatívába beépített bérjellegű juttatások miatt a normatíva összege csökken, de csak és kizárólag a 13. havi bérek és járulékainak összegével" - hangsúlyozta. A minisztérium ugyanakkor kiemelte, a 13. havi bér vagy juttatás elmaradása fájdalmasan érinti a pedagógusokat is, csakúgy, mint a közszféra többi dolgozóját. Ezért az oktatási tárca az elkerülhetetlen csökkentést 2009-ben más források bevonásával próbálja ellensúlyozni, mivel továbbra is célja, hogy a pénzügyi válság ellenére fokozottabban elismerjék a pedagógusok munkáját. "Az Új Tudás Program 2009-ben 120 milliárd forint pluszforrást biztosít a közoktatásnak" - tette hozzá.


Díjazzák az osztályfőnöki munkátAz Új Tudás Program keretében a 13. havi bérelvonások és az általános kiadáscsökkentések ellenére az oktatási tárca szerint sikerült elérni, hogy jobban elismerjék az osztályfőnökök munkáját. "Ma Magyarországon 65 ezer osztályfőnök dolgozik. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az osztályfőnökök pótlékát, kiegészítő illetményét az Új Tudás Program keretén belül 2009 februárjától másfélszeresére emeli. Az a 65 ezer pedagógus, aki ilyen kiemelkedő munkát végez, és az osztályfőnöki feladatok ellátásával többletterhet vállal a jelenlegi havi hatezer forintos pótlék helyett mintegy kilencezer forintot kap minden hónapban" - áll a közleményben.


Nemcsak erkölcsileg ismerik el a hátrányos helyzetűek oktatóitA szaktárca szerint hasonlóan fontos a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek oktatását-nevelését vállaló pedagógusok munkája is, ezért 2009-től számukra is külön pótlékot hoz létre. "Az Új Tudás Programban meghirdetett, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket oktató-nevelő pedagógusok többletteljesítményét 3,7 milliárd forintos pluszforrás beépítésével támogatja az oktatási tárca" - közölte a minisztérium. Az összeg a költségvetésben az Önkormányzati Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetében található meg - tette hozzá.

Az oktatási tárca emellett kétmilliárd forinttal növeli a Teljesítmény motivációs pályázati alap forrását. "A minőségi munkát végző és esélyteremtő pedagógusok elismerésére létrehozott alapból az utóbbi két évben 26 ezer pedagógus kapott jutalmat. A hárommilliárd forintra megemelt összeg azt jelenti, hogy 2009-ben - az alap forrásához hasonlóan - az elismert pedagógusok száma is várhatóan a háromszorosára emelkedik" - jelentette ki az OKM.

Edupress.hu
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé a felsőoktatási dolgozók

Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket. Teljes cikk

Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk

Itt ellenőrizhetjük a leggyorsabban, hogy szabályosan foglalkoztat-e munkaadónk

A NAV telefonos alkalmazásában többek között az adószámla is lekérdezhető. Teljes cikk