Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Bércsökkenés, elbocsátás vár a cseh közalkalmazottakra

Várhatóan csökken a jövő évben a cseh közalkalmazottak bérének reálértéke.

Eltérően az előző évektől, amikor átlagban évi 5 százalékkal emelkedett a közalkalmazottak fizetése, a pénzügyminisztérium jövőre csak 1,5 százalékos emelést tervez. Ez a várható, mintegy 3 százalékos infláció miatt reálbércsökkentést jelent, írta hétfői kiadásában a Právo című napilap pénzügyminisztériumi körökre hivatkozva.

A hét végi televíziós vitákban kormánypárti politikusok részéről elhangzott, hogy a kormány tervezett gazdasági- és adóreformjait várhatóan április 3-án hozzák nyilvánosságra.

Leépítés is várható a cseh közszférában
Közalkalmazotti státusban jelenleg mintegy 750 ezer személy dolgozik Csehországban. Ha megvalósul a jövő évi reálbércsökkentés, akkor azon a kormányzat mintegy 5 milliárd koronát takarít meg, mutatott rá a baloldali napilap. A kormányzatot a közkiadások nagy hiánya kényszeríti következetes megszorító intézkedésekre. Szintén tervben van, hogy a közalkalmazottak számát a jövő évben mintegy 3 százalékkal csökkentenék. Az állam az idén mintegy 108 milliárd koronát fordít a közalkalmazottak bérére.

A sajtó szerint nem kizárt, hogy a közalkalmazottak körében a tervezett intézkedések tiltakozásokat váltanak ki. Több gazdasági szakértő azonban azt állítja, hogy a közalkalmazottak számának csökkentésére feltétlenül szükség van, és hogy a felszabaduló munkaerőt a jelenleg jól teljesítő magánszféra alkalmazni tudja. Ennek ellenére szükségesnek tartják, hogy a kormányzat megfelelő szociális intézkedéseket is tegyen.
Follow hrportal_hu on Twitter