Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Béremelés, adócsökkentés, és az euró leértékelése lehet a megoldás

Az euró leértékelésével, adócsökkentéssel és béremeléssel kellene beindítani az euróövezet gazdaságát Nouriel Roubini szerint.

images

A New York-i Egyetem világszerte ismert közgazdaságtan-professzora - aki már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot - a Bild című német lapban kedden közölt interjúban elmondta: a német kormány bölcsen tenné, ha adna ezer eurót mindenkinek, aki hajlandó a szabadságát a dél-európai válságállamokban eltölteni, és adókedvezménnyel támogatná azokat, akik nyaralót vásárolnak a térségben.

Roubini hangsúlyozta: Európának növekedésre van szüksége, ezért "a megszorítási őrületnek véget kell vetni", az adókat csökkenteni, a béreket pedig emelni kell. Mindenekelőtt azonban az Európai Központi Banknak növelni kell a pénztömeget. Az euró így gyengülne a dollárhoz képest. A legjobb az lenne, ha paritásba kerülne a két fizetőeszköz - vagyis 1 euró 1 dollárt érne -, mert akkor "a déli államok, mint például Görögország, Spanyolország és Olaszország valódi esélyt szerezne a versenyképesség megteremtéséhez".

A görög hitelprogram leállítása az euróövezet vesztét okozhatja, mert támogatás nélkül az ország összeomlana, ami bankpánikhoz vezetne Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban - véli Roubini. Görögországnak ezért vagy rendezetten, a külső pénzügyi támogatás folytatása mellett kell távoznia az euróövezetből, vagy pedig bent kell tartani a zónában és a volt NDK felzárkóztatását célzó programokhoz hasonlóan újjá kell építeni a gazdaságát.

"A német adófizetőknek mindkét megoldás olcsóbb, mint az euróövezet felbomlása (...), mert az euró nélkül Németország csak egy törpe az Egyesült Államokhoz vagy Kínához képest gazdaságilag és politikailag is." Németország gazdasága az exportra épül, ezért nem tudja nélkülözni az eurót és az európai kereskedelmi partnereket. Ezért aztán Németország "vagy együtt úszik a többiekkel, vagy velük együtt elsüllyed" - mondta Nouriel Roubini a Bildnek.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Lassult a foglalkoztatottak számának növekedése Németországban

A Destatis adatai szerint a második negyedévben 45 millió 200 ezer foglalkoztatott volt Németországban - írja az MTI. Teljes cikk

2025-re akár 25 ezer ember is dolgozhat a robotiparban Dániában

Az elmúlt húsz évben Dánia a világvezetővé nőtte ki magát a robotika terén. Jelenleg nagyjából 8500 alkalmazott dolgozik a dán robotiparban, a... Teljes cikk

Korlátoznák az orosz tudósok külföldi kollégáikkal való kapcsolattartását

Nyugtalanságot keltett az orosz tudósok körében az orosz közoktatási és tudományügyi tárcának a sajtóban megjelent rendelete, amely azt... Teljes cikk