Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Béremelést követelnek a román egészségügyiek

Béremelésért kezdett tiltakozó akcióba hétfőn a romániai állami egészségügyi rendszer több mint kétszázezer alkalmazottja: japánsztrájkot tartanak, vagyis felvették a munkát, de közben tiltakozó karszalagot viselnek. Ha nem érnek célt, novemberben tényleg beszüntetik a munkát - jelentette be a Sanitas szakszervezet alelnöke.

images

Az érdekképviselet november másodikán felvonulást rendez Bukarestben a parlament és a kormány székháza közötti útvonalon. Az Agerpres hírügynökség által idézett szakszervezeti vezető hozzátette: már negyvenezer aláírás összegyűlt az általános sztrájk meghirdetéséhez szükséges százezerből.

"Az szeretnénk, hogy az egészségügy költségvetése 2016-ig érje el a GDP 6 százalékát (jelenleg mintegy 4 százalékot tesz ki), és dolgozzanak ki egy külön bértörvényt a teljes egészségügy számára az orvosoktól a nővérekig és biokémikusokig" - mondta Marius Sepi szakszervezeti alelnök.

A Sanitas a romániai kórházak "álcázott privatizációját" is ellenzi, ugyanis a szaktárca lehetővé tenné, hogy az orvosok az állami kórházakba költöztessék magánpraxisukat, így a "magánrészlegeken" pénzért nyújtott szolgáltatásokkal egészíthetnék ki jövedelmüket, anélkül, hogy betegeiket sétáltatnák az állami kórházak és magánklinikáik között.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter elítélte a nyomásgyakorlást. Elmondta: a szaktárcánál zajló tárgyalásokon a szakszervezet legtöbb követelésére megoldást találtak már, csak azt nem tudják elfogadni, hogy a rezidens orvosok bérét megduplázzák.

A Román Orvosi Kamara szerint az Európai Unióban a romániai orvosok kapják a legkisebb fizetést: átlagosan kétszáz eurót havonta. Becslésük szerint Románia 2007-es uniós csatlakozása óta 14 ezer orvos hagyta el az országot, amely képzésükre mintegy három és fél milliárd eurót költött.

A statisztikai intézet adatai szerint a romániai egészségügyi alkalmazottak havi nettó átlagfizetése tavaly 290 euró volt (mintegy 85 ezer forint), 13 százalékkal kevesebb, mint az országos átlagbér.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vártnál kevésbé nőtt a munkavégzés költsége az euróövezetben

A vártnál kisebb mértéken nőtt a munkavégzés költsége az idei első negyedévben az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az... Teljes cikk

Az EU új irányelvet fogadott el munkafeltételek átláthatóságának és kiszámíthatóságának javítása érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a munkafeltételeket átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tevő irányelvet fogadott el, amely új minimumjogokat állapít meg,... Teljes cikk

Az EU új szabályokat fogadott el a vállalkozások fizetésképtelenségének elkerülése érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a vállalkozások fizetésképtelenségének megelőzése érdekében új szabályokat fogadott el, amelyek második esélyt... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár