Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Béremelést követelnek a román egészségügyiek

Béremelésért kezdett tiltakozó akcióba hétfőn a romániai állami egészségügyi rendszer több mint kétszázezer alkalmazottja: japánsztrájkot tartanak, vagyis felvették a munkát, de közben tiltakozó karszalagot viselnek. Ha nem érnek célt, novemberben tényleg beszüntetik a munkát - jelentette be a Sanitas szakszervezet alelnöke.

images

Az érdekképviselet november másodikán felvonulást rendez Bukarestben a parlament és a kormány székháza közötti útvonalon. Az Agerpres hírügynökség által idézett szakszervezeti vezető hozzátette: már negyvenezer aláírás összegyűlt az általános sztrájk meghirdetéséhez szükséges százezerből.

"Az szeretnénk, hogy az egészségügy költségvetése 2016-ig érje el a GDP 6 százalékát (jelenleg mintegy 4 százalékot tesz ki), és dolgozzanak ki egy külön bértörvényt a teljes egészségügy számára az orvosoktól a nővérekig és biokémikusokig" - mondta Marius Sepi szakszervezeti alelnök.

A Sanitas a romániai kórházak "álcázott privatizációját" is ellenzi, ugyanis a szaktárca lehetővé tenné, hogy az orvosok az állami kórházakba költöztessék magánpraxisukat, így a "magánrészlegeken" pénzért nyújtott szolgáltatásokkal egészíthetnék ki jövedelmüket, anélkül, hogy betegeiket sétáltatnák az állami kórházak és magánklinikáik között.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter elítélte a nyomásgyakorlást. Elmondta: a szaktárcánál zajló tárgyalásokon a szakszervezet legtöbb követelésére megoldást találtak már, csak azt nem tudják elfogadni, hogy a rezidens orvosok bérét megduplázzák.

A Román Orvosi Kamara szerint az Európai Unióban a romániai orvosok kapják a legkisebb fizetést: átlagosan kétszáz eurót havonta. Becslésük szerint Románia 2007-es uniós csatlakozása óta 14 ezer orvos hagyta el az országot, amely képzésükre mintegy három és fél milliárd eurót költött.

A statisztikai intézet adatai szerint a romániai egészségügyi alkalmazottak havi nettó átlagfizetése tavaly 290 euró volt (mintegy 85 ezer forint), 13 százalékkal kevesebb, mint az országos átlagbér.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folytatódik a nyugdíjreform elleni közlekedési sztrájk Franciaországban

Péntek reggel összesen több mint 350 kilométeres dugó volt a Párizs körüli utakon. Teljes cikk

Megállt az élet Franciaországban a sztrájk miatt, folytatják a tiltakozást

A kormány tervezett nyugdíjreformja elleni általános sztrájkhoz szinte minden ágazat csatlakozott. Teljes cikk

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Októberben a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 128 ezerrel bővült. Teljes cikk