Megjelent: 15 éve

Bezártak a francia autógyárak

A pénzügyi válság elérte a francia autógyártókat: a piac visszaesése miatt a Renault és a Peugeot-Citroen is átmeneti időre bezárta szinte valamennyi franciaországi telepét, a dolgozókat pedig "technikai munkanélküliségre" küldte.

A Renault már pénteken bejelentette, hogy a negyedik negyedévben 20 százalékkal csökkenti a termelését, és átmenetileg bezárja üzemeit. Flins, Douai és Le Mans gyáraiban hétfőn két hétre, Sandouville, Maubeuge, Batilly és Cléon üzemeiben pedig egy hétre álltak le a munkával. Külföldön a törökországi Bursában és a szlovéniai Novo Mestóban néhány napig állnak a gépsorok. A spanyolországi Valladolidban - ahol 5500 munkást foglalkoztatnak - még év vége előtt tíz napig fog szünetelni a gyártás.

A dolgozóktól azt kérte a Renault vezetősége, hogy a munkaidő éves elszámolása alapján a termelési szünet idején vegyék ki szabadnapjaikat.


Kidőltek az autógyárak, munkahelyek veszélyben

A nemzetközi pénzügyi válságot kísérő drámai gazdasági helyzet, illetve a világméretű értékesítési nehézségek két vállra fektették a legtekintélyesebb német autógyárakat is.

Hétfői értesülések szerint a kereslet súlyos visszaesése miatt a Daimler, a Volkswagen, az Opel és a BMW egyaránt csökkenti, illetve átmeneti időszakra szünetelteti a termelést.

A Mercedeseket gyártó Daimler - mint a sajtójelentésekből kitűnt - sindelfingeni üzeméből több mint 30 ezer alkalmazottat öthetes "kényszerszabadságra" küld. Az értékesítési nehézségek miatt a gyár az év végéig a tervezettnél 80 ezerrel kevesebb autót állít elő.

A stuttgarti konszern nem kívánta kommentálni az értesüléseket, de nem is cáfolta azokat. Eszerint a karácsonyi termelési szünet december 11-én kezdődne, s a Daimler-alkalmazottak január 12-én vennék fel ismét a munkát. A cégnél korábban is voltak hasonló karácsonyi szabadságok, azok azonban rendszerint két-három hétig tartottak.

Sajtóértesülések szerint a termelés visszaesése nem érinti a Daimler külföldi üzemeit, sem pedig a tervezett magyarországi fejlesztést: Rainer Schmückle, a Mercedes-Benz személygépkocsi üzletágának ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten aláírta Bajnai Gordonnal, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetőjével a megállapodást arról, hogy jövő tavasszal Kecskeméten megkezdődik a Mercedes új gyárának építése, mintegy 800 millió eurós beruházással.

A válság miatt további átmeneti termeléscsökkentésre, illetve a gyártás további ideiglenes szüneteltetésére készül az Opel is. A gyár szóvivője szerint az intézkedés az Opel több európai üzemét érinti. - Kapacitásainkat továbbra is a piaci kereslet alakulásához igazítjuk - jelentette ki a szóvivő.

A német autógyárak közül elsőként az amerikai General Motorshoz tartozó Opel rendelte el a termelés szüneteltetését. Először a bochumi üzemben szeptember végén rendeltek el két hét gyártási stopot, amit október 20-tól hasonló, s szintén két hétre tervezett intézkedés követett. Az Opel eisenachi üzemében a hónap végéig szüneteltetik a gyártást, s hasonló intézkedés lépett életbe a belgiumi Antwerpenben és a nagy-britanniai Ellesmere Portban lévő gyárban is.

A szentgotthárdi General Motors Powertrain-Magyarország Autóipari Kft. szóvivője, Légrádi Edit hétfőn elmondta, hogy a gyártás visszaesése, illetve a külföldi üzemek bezárása közvetve érintette az Opel szentgotthárdi, elsősorban motorokat és hengerfejeket - exportra is - gyártó üzemét. A szentgotthárdi üzem motorszerelő sora korábban másfél hétre leállt, most pedig csökkentett kapacitással, a korábbi több műszak helyett egy műszakban dolgozik. - Egyelőre bizonytalan, hogy az antwerpeni üzem átmeneti bezárása érinti-e a szentgotthárdi gyárat, amely motorokat Belgiumba is szállít - mondta a szóvivő.

A BMW a kereslet drámai hanyatlása miatt ugyancsak a gyártás csökkentésére készül. Értesülések szerint a cég lipcsei üzemében hétfőtől néhány napra átmenetileg szüneteltetik a termelést, s mintegy 3 ezerrel kevesebb autót kívánnak gyártani. Hasonló intézkedésre készül a Volkswagen is, különös tekintettel a hozzá tartozó Seat és a Skoda gyártására. A Volkswagen az év végéig a tervezettnél mintegy 50 ezerrel kevesebb autót állít elő.

Az Audi ingolstadti szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta hétfőn: nincs tudomása arról, hogy az Audinál a többi autógyárhoz hasonló, termeléskorlátozó intézkedéseket terveznének.

A válság erősen sújtja a beszállítókat is, köztük a az gumigyárakat is. Szakértők szerint mintegy 20 ezer munkahely kerül veszélybe.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
130 új munkahely jön létre ezzel a vidéki gigaberuházással

A Nestlé Hungária 55 milliárd forintos értékben fejleszti a Purina állateledeleket előállító gyárát Bükön, amely beruházás nyomán 130 új... Teljes cikk

Megállapodás a Tescónál - ennyivel nőnek a bérek és a cafeteria

A Tesco a 2024/2025-ös pénzügyi évben 5,6 milliárd forintot fektet az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, amely... Teljes cikk

Leépítés: 30 ezer alkalmazottat tett utcára 100 technológiai vállalat

Sorra építenek le a tech cégek. 30 ezer alkalmazottat tett utcára 100 technológiai vállalat az év kezdetéig - tudta meg az economix.hu. Teljes cikk