Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Bizakodó a nemzetközi munkaerő-piaci hangulat

A 65 ezer munkaadó megkérdezésével készült nemzetközi felmérés eredménye szerint az általános munkaerő-piaci várakozások többnyire pozitívak, 42 ország és terület munkaadói közül 29-ben a munkaerőpiac bővülését várják 2013 utolsó negyedévében - szerepelt a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató közleményében.

Az előző negyedévben 42 országból 32-ben volt pozitív a Manpower munkaerő-piaci mutató értéke. A munkaerő-piaci mutató értékét a munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számolják. Nemzetközi szinten a legnagyobb felvételi kedv Indiában, Tajvanon, Panamában, Szingapúrban és Brazíliában várható. A munkakeresők kilátásai Olaszországban, Spanyolországban és Finnországban a legrosszabbak.

Magyarországon a munkaerő-piaci mutató értéke - amelyet a munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számolnak - a 2013 végéig terjedő időszakra a szezonálisan kiigazított adatok szerint mínusz 4 ponton állt, 3 ponttal gyengült mind az előző negyedévhez, mind a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Általánosságban elmondható, hogy a munkaadók világszerte óvatosak, kivárnak, mert egyelőre nem lehet látni a piaci bizonytalanság végét. Bár a mostani adatok nagyjából kedvezőek, az előző negyedévhez és a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva kevés jel mutat arra, hogy a munkaerő-piaci helyzet világszerte hirtelen jelentős mértékben javulna.

A régiók közül jó helyzetben van Ázsia és a csendes-óceáni térség, valamint az amerikai kontinens, de rosszabb helyzetben van Európa és Afrika. Indiában lesznek a legjobb adatok a negyedik negyedévben (40 pont), és a térség mind a nyolc vizsgált területén (például Japán, Kína, Ausztrália)létszámbővítést terveznek a munkaadók.

Az amerikai régióban a panamai munkáltatók a legoptimistábbak (24 pont), őket követik a guatemalaiak (18 pont), majd a peruiak (17 pont). Az Egyesült Államokban 10 pont volt a munkaerő-piaci mutató értéke, amely éves szinten 2 pontos növekedést jelent.

Az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) elüt Ázsiától és Amerikától, mert a munkaerő-piaci kilátásai számszerűen rosszabbak, mint az előző negyedévben. A 24 országból csak 11-ben számolnak munkaadói bővüléssel, míg a munkahelyek számának csökkenését már 10 országban várják.

A legjelentősebb felvételi kedvről a török munkaadók számoltak be (18 pont), míg a legnehezebb helyzetben az olasz álláskeresők vannak (-17 pont, azaz elbocsátások lesznek). Továbbra is óvatos optimizmus jellemzi a brit munkaadókat (7 pont), a németeket (3 pont) és a norvégokat (4 pont), míg negatív hangulat van Spanyolországban (-7 pont), Finnországban (-6 pont) és Görögországban (-4 pont).
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek