Megjelent: 14 éve

Bokros megadóztatná a minimálbért is

1998 óta egyetlen érdemi reform sem történt, 2008 októberében a korábbi pazarlás miatt az államcsőd szélére jutott az ország, a gazdasági növekedés újraindításához szerkezeti reformok kellenek. Ezek a gondolatok is szerepelnek Bokros Lajos Reformok kritikus tömege című tanulmányában, amely az Élet és Irodalom múlt heti számának mellékletében jelent meg.

Az egyetemi tanár, egykori pénzügyminiszter szerint az adórendszerben, az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a közigazgatás és az oktatás területén kellene változtatni. Ami a közteherviselést illeti: Bokros a minimálbért is megadóztatná, eltörölné az evát, megszüntetné az iparűzési adót, bevezetné az értékalapú ingatlanadót, valamint megnyirbálná a mentességek, kedvezmények körét.

A szakember úgy látja, az oktatás területén túl sok felesleges intézmény működik: a 77 akkreditált egyetem közül ő csak 25-öt tartana meg. Az egészségügyben pedig a kötelező társadalombiztosítás mellett működő magánbiztosítást ajánl (melynek tagja lenne minden 18 éven felüli állampolgár).

Népszava Online
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek