Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Bölcsőde bumm jön - a munkahelyeken is

Minden olyan településnek létre kellene hoznia bölcsődét, ahol ezt legalább öt háromévesnél fiatalabb gyermek családja igényli, vagy a kétévesnél fiatalabbak száma meghaladja a negyvenet.

A beszámoló szerint ennek a kitételnek 2018 decemberére kellene megfelelniük a településeknek. Az előterjesztésben pedig az is olvasható, hogy 2017 január elsejétől megszűnnének a családi napközik, ugyanakkor létrejöhetne három speciális megoldás is: a klasszikus formánál jóval egyszerűbb követelmények alapján működő minibölcsőde, valamint a munkahelyi és a családi bölcsőde.

A munkahelyi bölcsőde szolgáltatási formát csak munkahelyen vagy a cég által biztosított ingatlanban lehet majd létrehozni, a foglalkoztató fenntartásában. A három éven aluli gyermekek ellátását megszervező fenntartó a központi költségvetésből támogatásra lesz jogosult, de hogy erre mennyi pénz lesz, a tervezetből nem derül ki.

Az intézkedésekre azért van szükség, mert ahogy mi is írtunk róla, a 3 évesnél fiatalabb korcsoportban csak 17 százalék számára biztosított jelenleg a felügyelet.

Így a családi napközik vagy átalakulnak családi bölcsődévé a 3 év alattiak számára, vagy piaci alapon biztosítanak napközbeni gyermekfelügyeletet bármilyen korcsoportnak, de akkor nem kapnak normatív támogatást.

MTI/Magyar Nemzet
Follow hrportal_hu on Twitter