Megjelent: 10 éve

Borsik János: Hiába várják a csodát a munkavállalók

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke a Népszavának úgy nyilatkozott, a dolgozók helyzete bizonytalan marad, nem lesz hirtelen több munkahely, befagyhat a minimálbér, az egykulcsos adórendszerrel pedig a kiskeresetűek járnak rosszul.

Borsik János, a Népszavának adott interjújában elmondta, második esetben írt levelet a foglalkoztatáspolitikai államtitkár a munkavállalói oldalnak. Először néhány törvénymódosítással kapcsolatban, levélben kérték fel őket, hogy írásban foglalják össze a véleményüket. Legutóbb pedig szeptember 25-ig kaptak határidőt arra, hogy nyilatkozzanak az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal (OÉT) kapcsolatban.

Az autonómok belementek a "levelező-tagozatos" játékba, amennyiben az elküldött egymondatos válasz - amelyben az érdemi tárgyalást követelik - levelezésnek minősül. Azóta több, mint három hónap telt el. Borsik János kifejtette: meglepetés számukra, hogy egy kormány ennyi idő elteltével sem gondolja úgy, hogy részt kell vegyen a munkában.

Mindenesetre a kormányzati "konzultáció" iránya jól látszik, hiszen a nyugdíjasoknak is levelet írtak, véli az elnök, aki nem helyesli ezt a módszert.

Borsik János jóslata szerint a konkrét tárgyalások megkezdésével, ami érinti például a jövő évi bérajánlás kérdését, meg fog változni a kormány támogatottsága, hiszen az olyan további kérdéses ügyek, mint a minimálbér és a szakmunkás bérminimum, több tízezer embert érintenek. A szövetség elnökének az egymillió új munkahely megteremtési lehetőségéről, és a megadóztatott minimálbérről sincs jó véleménye, hisz ez a munkáltatóknak jelent majd terhet.

Mivel úgy tűnik, a kormány október 3-a előtt nem akar társadalmi párbeszédet, különösen nem az érdekegyeztető tanáccsal, az autonómok felvették a kapcsolatot az Európai Szakszervezeti Szövetséggel és a Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségével is.

A szakszervezet a társadalmi párbeszédet és a demokratikus államokra jellemző konzultációt hiányolja - egyre sürgetőbben.

Népszava
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk