Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Borsodban kevesebb a munkanélküli a tavalyinál

Kis mértékben nőtt a regisztrált munkanélküliek száma az év hetedik hónapjában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a járási munkaügyi kirendeltségek több mint 55 500 álláskeresőt tartottak nyilván, 1200-zal többet, mint júniusban, ugyanakkor 9 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

A munkanélküliek számának mérséklődése március óta folyamatos volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ez a trend szakadt most meg júliusban. Munkaügyi szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy az iskolai év végeztével idén is megkezdődött a tovább nem tanuló fiatalok jelentkezése a munkaügyi kirendeltségeken, növelve a megyei munkaerő-kínálatot. Ez a folyamat júliusban párosult a munkaerő-kereslet csökkenésével is.

A megyei kormányhivatal munkaügyi központja az elmúlt hétvégén tette közzé a munkanélküliség júliusi alakulását.

Az adatokból az olvasható ki, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben a regisztrált álláskeresők létszáma alapján számított munkanélküliségi arány július végén 19,6 százalék volt, ami az előző hónaphoz képest 0,4 százalékponttal emelkedett, ellenben az egy évvel korábbitól 2,7 százalékponttal kevesebb volt. Ugyanebben az időszakban az országos ráta 11,2 százalékot tett ki.

A megye legkedvezőbb helyzetű körzeteiben, Miskolc, Tiszaújváros és Mezőkövesd térségében 13-15 százalékos volt ez az arány, Edelény, Encs és Ózd körzetében viszont a 30 százalékhoz közelített.

Az év hetedik hónapjában a munkaügyi kirendeltségek mintegy 8,4 ezer pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván, 13,1 százalékkal, 978-cal többet, mint júniusban.

Júliusban a munkaadók csaknem 5,5 ezer betöltetlen álláshelyet jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, ez 1321-gyel haladta meg a júniusit. A legtöbb állásajánlat valamilyen támogatási formához - főleg közmunka-programok - kötött volt.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk