Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Borsodban kevesebb a munkanélküli a tavalyinál

Kis mértékben nőtt a regisztrált munkanélküliek száma az év hetedik hónapjában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a járási munkaügyi kirendeltségek több mint 55 500 álláskeresőt tartottak nyilván, 1200-zal többet, mint júniusban, ugyanakkor 9 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

A munkanélküliek számának mérséklődése március óta folyamatos volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ez a trend szakadt most meg júliusban. Munkaügyi szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy az iskolai év végeztével idén is megkezdődött a tovább nem tanuló fiatalok jelentkezése a munkaügyi kirendeltségeken, növelve a megyei munkaerő-kínálatot. Ez a folyamat júliusban párosult a munkaerő-kereslet csökkenésével is.

A megyei kormányhivatal munkaügyi központja az elmúlt hétvégén tette közzé a munkanélküliség júliusi alakulását.

Az adatokból az olvasható ki, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben a regisztrált álláskeresők létszáma alapján számított munkanélküliségi arány július végén 19,6 százalék volt, ami az előző hónaphoz képest 0,4 százalékponttal emelkedett, ellenben az egy évvel korábbitól 2,7 százalékponttal kevesebb volt. Ugyanebben az időszakban az országos ráta 11,2 százalékot tett ki.

A megye legkedvezőbb helyzetű körzeteiben, Miskolc, Tiszaújváros és Mezőkövesd térségében 13-15 százalékos volt ez az arány, Edelény, Encs és Ózd körzetében viszont a 30 százalékhoz közelített.

Az év hetedik hónapjában a munkaügyi kirendeltségek mintegy 8,4 ezer pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván, 13,1 százalékkal, 978-cal többet, mint júniusban.

Júliusban a munkaadók csaknem 5,5 ezer betöltetlen álláshelyet jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, ez 1321-gyel haladta meg a júniusit. A legtöbb állásajánlat valamilyen támogatási formához - főleg közmunka-programok - kötött volt.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter