Megjelent: 8 éve

Csalt az érettségivel egy iskolaigazgató

"Tömeges csalást" szervezett egy romániai iskolaigazgató az érettségiző diákoknak, hogy sikeresen vizsgázhassanak; a nőt őrizetbe vették.

A vádhatóság szerint Costica Varzaru, a bukaresti Dimitrie Bolintineanu iskola volt igazgatónője az általa irányított iskolában érettségiző diákoktól összesen 10 ezer lejt (662 ezer forint) gyűjtött, s ennek fejében megígérte, hogy olyan felügyelő tanárok lesznek a vizsgateremben, akik megengedik a puskázást.

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a nyomozásban a Román Hírszerző Szolgálat is részt vett, a titkosszolgálat munkatársai az iskola tanári szobájába lehallgató készülékeket helyeztek el, rögzítették a pedagógusok közötti beszélgetéseket, amelyeket bizonyítékként akarnak felhasználni az igazgatónő ellen.

A nyomozók a hétfői román nyelv és irodalom vizsga alkalmából a diákokat is megmotozták, a vizsgáról való kijövetelkor többüknél olyan lapokat találtak, amelyeken a feladott tételek kidolgozása szerepelt. A bukaresti tanfelügyelőség menesztette az iskola vezetőségét, és lecserélte a teljes vizsgáztató bizottságot.

Remus Pricopie oktatási miniszter kedden bejelentette, hogy a legsúlyosabb rendellenesség a bukaresti iskolánál történt, országszerte csaknem száz diákot zártak ki a vizsgáról csalási kísérlet miatt.

Romániában két éve szigorították meg az érettségi lebonyolítását. A vizsgatermeket bekamerázták, hogy így szorítsák vissza a csalásokat. Ennek nyomán látványosan romlott a sikeresen vizsgázó diákok aránya, így 2011-ben és 2012-ben a diákok mintegy 45 százaléka szerzett érettségi diplomát a korábbi években jegyzett 80-90 százalékos sikerarányhoz képest.

Edupress/MTI
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Románia: Vagy állami fizetés vagy nyugdíj!

A román kormány az állami fizetés és nyugdíj halmozását tiltó, illetve a munkaviszony fenntartására a nyugdíjkorhatár elérése után is... Teljes cikk

Munkaerő-toborzásra készülnek az amerikai légitársaságok

A légiutas-kísérők száma 80 ezerről két éven belül 100 ezerre emelkedhet. Teljes cikk

Ügyfelére támadt egy futár Kaliforniában

A 21 éves futárt letartóztatták és többet nem szállít csomagot az Amazonnál. Teljes cikk