Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Csökkentené a jövedelmi különbségeket a kínai vezetés

A monopolágazatokban dolgozók bérének korlátozásával, a közszolgák támogatásának szabályozásával és adóreformmal csökkentené az egyre növekvő jövedelmi különbségeket a kínai vezetés - jelentette be a pénzügyminisztérium.

images

A hivatal közleményében úgy fogalmaz: a riasztó méreteket öltő jövedelmi különbségek elleni fellépés és a jövedelemelosztás hatékonyságának javítása kiemelt fontosságot kap Kína fiskális céljai között.

Nagy hangsúlyt helyeznek majd az állami vállalatoknál dolgozók és a magas fizetést kapók béreinek, valamint a közszférában dolgozók támogatásainak szigorúbb szabályozására, ezzel párhuzamosan pedig az alacsony jövedelmű társadalmi rétegek pénzügyi nyomásának enyhítésére - ígéri a minisztérium. Utóbbi megvalósítására adóteher-könnyítést, a városiasodás felgyorsítását, az egészségügyi és más társadalmi ellátórendszerek reformját is kilátásba helyezte a dokumentum.

A jövedelmi egyenlőtlenségek problémájának kezelése az egyik legkényesebb és legbonyolultabb az új kínai vezetés előtt álló feladatok sorában. Megoldásán nyolc éve dolgoznak a döntéshozók, új iránymutatásokat ez ügyben korábban az idei év végére ígértek. A Cajhszin magazin a héten a konkrét cselekvési terv elhalasztásáról cikkezett, annak oka a hivatalos tájékoztatás szerint mindössze az, hogy a vezetés tagjai nem tudnak megegyezni a változtatások léptékéről.

A legutóbbi becslések szerint Kína jövedelmi egyenlőtlenségeket összegző Gini-mutatója már 0,61 pontot tesz ki. Az index globális átlagban 0,44-es értéket mutat, a kutatók szerint a 0,4 feletti érték komoly jövedelmi különbségekre mutat rá, a 0,5 pont feletti érték pedig magas társadalmi elégedetlenség kockázatát is előrevetíti.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia a lakosság legnagyobb aggodalmait részletező rangsorában a kérdés évek óta az első öt között szerepel. A hivatalos statisztikák szerint a társadalom egészén belül a leggazdagabb 10 százalék jövedelme 23-szorosan haladja meg a legszegényebb 10 százalék keresetét.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter