Megjelent: 11 éve

December 20-ig lehet átállni evára

Akik 2009-re az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) szeretnék választani, december 1-jétől december 20-ig jelenthetik be választásukat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) székhely szerint illetékes regionális igazgatóságain. Akik már az idén is az eva szerint adóznak, azoknak nem kell újra bejelentkezniük.

Az eva törvény hatálya alá új adózóként az egyéni vállalkozók, a korlátolt felelősségű társaságok, a szövetkezetek, a lakásszövetkezetek, a végrehajtói irodák, az ügyvédi irodák, a közjegyzői irodák, a szabadalmi ügyvivői irodák, az erdő-birtokossági társulatok, a betéti társaságok és a közkereseti társaságok jelentkezhetnek be. Az új bejelentkezés december 20-ig írásban visszavonható, s ugyancsak addig lehet kijelentkezni is az eva alól. A határidőt célszerű betartani, mert igazolási kérelmet csak a kijelentkezési határidő elmulasztása esetén lehet beterjeszteni.

Az egyéni vállalkozók december 20-ig a 09JNY számú nyomtatványon nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a minimálbér kétszeresét meghaladó járulékalap után fizetik meg. A bejelentkezéssel kapcsolatos részletes információk megtalálhatók az APEH honlapján, és a be- valamint kijelentkezésre szolgáló adatlapok (08T103, illetve 08T203) is letölthetők onnan. Az adatlapokat a kereskedelmi forgalomban is be lehet szerezni.

Havi 530 ezer forintnyi bevétel

Az eva adókulcsa 2006. októberéig a bruttó árbevétel 15 százaléka volt, azóta az árbevétel 25 százaléka. Az evás adóalanyok száma 2007 végén meghaladta a 98 ezret, s 53 százalékuk társas vállalkozás volt. A vállalkozói kör összesített árbevétele az APEH adatai szerint tavaly közel 620 milliárd forintot tett ki, és egyharmad-kétharmad arányban oszlott meg az egyéni és társas vállalkozások között.

Az egy adózó vállalkozásra, illetve vállalkozóra eső átlagos bevétel 2007-ben közel 6,4 millió forint volt, ezen belül az egyéni vállalkozók átlagosan 4,5 millió, a társas vállalkozások átlagosan 8 millió forint bevételt értek el. Az eva adóalanyok mintegy 40 százaléka 2,5 millió forint alatti, 57 százaléka 5 millió forint alatti éves bevételt ért el. Az evások 62 százaléka ingatlanügyletekkel, gazdasági szolgáltatásokkal foglalkozik, náluk keletkezett a bevételek kétharmada. A 2008. évi költségvetési terv 168,7 milliárd forint eva bevételt tartalmaz a tavalyi 152,8 milliárd forint után. Az idén október végéig 117,8 milliárd forint eva folyt be a költségvetésbe a Pénzügyminisztérium adatai szerint, 11 milliárddal - 10 százalékkal - több, mint 2007 első tíz hónapjában.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter