Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 2 éve

December 3-a a Fogyatékos Emberek Világnapja

A kormány támogatja a fogyatékos emberek teljes életútját végigkísérő rehabilitációt, ennek egyik eszközeként további forrást biztosít a támogató szolgálatok kapacitásának növelésére - hangzott el a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság szerdai ülésén.

A Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság közleményéből kiderült, a bizottságban többek között a tavasszal a pártok által egyöntetűen elfogadott, 11 évre szóló Országos Fogyatékosságügyi Programban meghatározott célok végrehajtásáról egyeztettek.

A bizottsági ülésen szó volt annak lehetőségéről, hogy a közeljövőben minimumfeltételként jelenjen meg az akadálymentesítés az uniós fejlesztésekben.

Ágazatközi munkacsoport alakult a Szociális Farm kezdeményezéssel kapcsolatban, amely növelné a sérülékeny csoportok foglalkoztatottságát, hozzájárulna a társadalmi integrációhoz, és fontos eszköze lehetne a társadalmi szemléletformálásnak is. Továbbá a testület tájékoztatást kapott az egészségügyi szolgáltatások valamennyi fogyatékos ember számára történő hozzáférhetőségével kapcsolatos fejlesztési tervekről.

A 2016-os évre vonatkozó költségvetési törvény alapján jövőre 1,2 milliárd forinttal emelkedik a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg - áll a szaktárca közleményében.

A támogató szolgáltatások különösen fontosak, mert segítik az intézményi férőhely kiváltási programot. A kormány elismerve a fogyatékos személyeket szolgáló szervezetek tevékenységét, idén októberben 44,6 millió forint többlettámogatást nyújtott a támogató szolgáltatást működtető önkormányzati, egyházi és civil fenntartóknak - írják.

Jövőre is tovább folytatódik a kiváltás program, melynek keretében a nagy vidéki intézményekben elhelyezett fogyatékos emberek társadalmi integrációja, kisebb lakóegységekbe költöztetése valósul meg. Idén közel 7 milliárd forintból 660 fogyatékos személy költözött át az intézményekből kisebb közösségekbe.

Egy jövőre kezdődő uniós program keretében pedig további 3600 fogyatékos ember hagyhatja el a nagy szociális gondozó intézményeket. Cél az intézményi férőhelyek kiváltása a lakókörnyezetbe integrált elhelyezést nyújtó, széles szolgáltatási kínálattal rendelkező, az öngondoskodásra való képességre épülő, az azt fejlesztő szolgáltatási rendszer irányába történő elmozdulással.

Az ülés végén az államtitkár hangsúlyozta, december 3-a a Fogyatékos Emberek Világnapja, azonban fontos, hogy a világnap ne csak egyszeri ünnep legyen, hanem a mindennapjaink részévé váljon a figyelem, a sérült emberekkel való kiemelt törődés.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be az amerikai képviselőházban

Ennek értelmében a képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt venniük a tanfolyamon. A politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik... Teljes cikk

Városi kertek és tricikli-kávézó - társadalmi startupok találkoznak Budapesten

A kelet-közép-európai régió huszonöt legígéretesebb társadalmi startupja versenyez jövő héten Budapesten. A megmérettetésre az SAP szoftvercég... Teljes cikk

Kevin Spacey botránya miatt 2000 ember veszítheti el az állását

A maryland-i Baltimore-ban közel 2000 ember munkahelye került veszélybe amiatt, hogy a Netflix kirúgta a szexuális zaklatással megvádolt Kevin Spacey-t... Teljes cikk

Romániában a munkavállalókra hárítanak minden társadalombiztosítási járulékot

lfogadta a román kormány szerdai ülésén azokat a szakszervezetek által kifogásolt járulék- és adóintézkedéseket, amelyekkel jövő év elejétől... Teljes cikk

250 óra közmunkára ítélték a ligetvédő aktivistát bántalmazó biztonsági őrt

em jogerősen kétszázötven óra közérdekű munkára ítélte a bíróság azt a biztonsági őrt, aki még tavaly júniusban bántalmazta a Városliget... Teljes cikk