Megjelent: 4 éve

December 3-a a Fogyatékos Emberek Világnapja

A kormány támogatja a fogyatékos emberek teljes életútját végigkísérő rehabilitációt, ennek egyik eszközeként további forrást biztosít a támogató szolgálatok kapacitásának növelésére - hangzott el a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság szerdai ülésén.

images

A Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság közleményéből kiderült, a bizottságban többek között a tavasszal a pártok által egyöntetűen elfogadott, 11 évre szóló Országos Fogyatékosságügyi Programban meghatározott célok végrehajtásáról egyeztettek.

A bizottsági ülésen szó volt annak lehetőségéről, hogy a közeljövőben minimumfeltételként jelenjen meg az akadálymentesítés az uniós fejlesztésekben.

Ágazatközi munkacsoport alakult a Szociális Farm kezdeményezéssel kapcsolatban, amely növelné a sérülékeny csoportok foglalkoztatottságát, hozzájárulna a társadalmi integrációhoz, és fontos eszköze lehetne a társadalmi szemléletformálásnak is. Továbbá a testület tájékoztatást kapott az egészségügyi szolgáltatások valamennyi fogyatékos ember számára történő hozzáférhetőségével kapcsolatos fejlesztési tervekről.

A 2016-os évre vonatkozó költségvetési törvény alapján jövőre 1,2 milliárd forinttal emelkedik a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg - áll a szaktárca közleményében.

A támogató szolgáltatások különösen fontosak, mert segítik az intézményi férőhely kiváltási programot. A kormány elismerve a fogyatékos személyeket szolgáló szervezetek tevékenységét, idén októberben 44,6 millió forint többlettámogatást nyújtott a támogató szolgáltatást működtető önkormányzati, egyházi és civil fenntartóknak - írják.

Jövőre is tovább folytatódik a kiváltás program, melynek keretében a nagy vidéki intézményekben elhelyezett fogyatékos emberek társadalmi integrációja, kisebb lakóegységekbe költöztetése valósul meg. Idén közel 7 milliárd forintból 660 fogyatékos személy költözött át az intézményekből kisebb közösségekbe.

Egy jövőre kezdődő uniós program keretében pedig további 3600 fogyatékos ember hagyhatja el a nagy szociális gondozó intézményeket. Cél az intézményi férőhelyek kiváltása a lakókörnyezetbe integrált elhelyezést nyújtó, széles szolgáltatási kínálattal rendelkező, az öngondoskodásra való képességre épülő, az azt fejlesztő szolgáltatási rendszer irányába történő elmozdulással.

Az ülés végén az államtitkár hangsúlyozta, december 3-a a Fogyatékos Emberek Világnapja, azonban fontos, hogy a világnap ne csak egyszeri ünnep legyen, hanem a mindennapjaink részévé váljon a figyelem, a sérült emberekkel való kiemelt törődés.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk