Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Diákmunkáért járó bérminimum: törvény formálódik

Az iskolaszövetkezeti munkabérek védelmét célzó törvényjavaslatot nyújtott be a fideszes Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf, akik ennek érdekében az iskolaszövetkezeteknek fizetendő minimális szolgáltatási díj meghatározását kezdeményezték.

images

A parlamentnek kedden beterjesztett javaslatuk indoklásában azt írták: az iskolaszövetkezetek létezése, azaz 1983 óta az a tapasztalat, hogy az iskolaszövetkezetek fenntartásához szükséges minimális fedezet a nettó árbevételük 15 százaléka. Így "az iskolaszövetkezetek a tagjaik számára maximum a nettó árbevételük 85 százalékát tudják kifizetni".

Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf szerint az iskolaszövetkezeti tagok munkabérének védelme érdekében meg kell határozni azt a minimális szolgáltatási díjat, amelyet a megbízóknak, megrendelőknek kell fizetniük az iskolaszövetkezeteknek. Ezzel ugyanis biztosítani lehet - folytatták -, hogy az iskolaszövetkezeti munkavállalók megkaphassák a kormányrendeletben meghatározott kötelező legkisebb munkabért - azaz a minimálbért - vagy a garantált bérminimumot órabérben megállapítva.

A most benyújtott indítványukban a fideszes képviselők az iskolaszövetkezeteknek fizetendő minimális szolgáltatási díj képletére tesznek javaslatot, amelyben az említett 85-15-ös arányt alkalmaznák.

Kezdeményezik továbbá, hogy a minimum szolgáltatási díjra vonatkozó rendelkezések betartását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legyen jogosult ellenőrizni.

A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.
Follow hrportal_hu on Twitter