Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Digitális írásra tanítják a hátrányos helyzetűeket

Digitális írástudásra felkészítő program kezdődött el Zalaegerszegen, az Első Magyar-Dán Termelőiskolában; a Norvég Alap finanszírozásával újonnan kialakított termet és a számítógépeket az első csoport hétfőn vette birtokba.

Az ország kilenc helyszínén megvalósuló kísérleti program nyitott tanulási központot biztosít a hátrányos helyzetű emberek számára. A zalaegerszegi termelőiskola konzorciumi partnerként kapcsolódott be a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért programba - mondta Molnár Máté, a termelőiskola alapítvány programigazgatója.

"Digitális ismeret nélkül ma már nem lehet élni." Életkortól függetlenül mindenkinek élethosszig tartó tanulásra kell felkészülnie, mert a korábban megszerzett szakmával lehet, hogy csak néhány évig tudnak elboldogulni. Ezt követően újabb képzettség megszerzésére, újabb kompetenciák elsajátítására lesz majd szükség - hangsúlyozta Molnár Máté.

A nyitott tanulási központ szolgáltatásaival jobban fel lehet készülni a munkaerőpiac elvárásaira. A digitális írásoktatáson túl vállalkozóknak, szélesebb tömegeknek is terveznek szakmai programokat, de akár a kertbarátok is kaphatnak segítséget a munkához, vagy a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

Az Első Magyar-Dán Termelőiskola Alapítvány 15 esztendeje támogatja a többszörösen hátrányos helyzetű, alulképzett, szakmával nem rendelkező rétegeket. A másfél évtized alatt közel másfél ezren vettek részt a programokban, 200-an szereztek alapiskolai végzettséget. A hiányszakmákban közel 150 betanított- és 900 középfokú OKJ szakmai bizonyítvány adtak ki. A szakmai végzettséget szerzettek 85-90 százalékának sikerült tartósan elhelyezkedniük a munkaerőpiacon.

A termelőiskola tevékenysége a munkanélküliség növekedésével az idősebb korosztályra is kiterjed. A felnőttképzésben résztvevő, ötven év feletti hallgatók is kaphatnak olyan lehetőséget, amivel fokozni tudják a munkaerő-piaci esélyeket.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk