Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

DK: jelentősen nőtt a munkanélküliség

A munkanélküliség növekedésére hívta fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció (DK) pártigazgatója hétfőn, jelezve: pártja egyebek mellett a minimálbérre rakodó terhek csökkentésével javítana a helyzeten.

Varju László, a DK-hoz tartozó független országgyűlési képviselő azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal - a múlt héten közölt adatok alapján - csaknem 570 ezer álláskeresőt tartott nyilván tavaly decemberben, ez novemberhez képest 6,2 százalékos, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 3,1 százalékos növekedés.

A politikus kiemelte: az egyébként is jelentős növekedésen felül drámai mértékben nőtt az álláskereső fiatalok száma, 2011 végéhez mérten 28 százalékkal.

Véleménye szerint mindez azt mutatja, hogy szó sincs munkahelyvédelemről, és nyoma sincs új munkahelyeknek, noha a kormány ígérete szerint - amely tíz év alatt egymillió új állásról szólt - havonta nyolcezer állástalan embernek kellene munkát találnia.

Varju László hozzátette, az Orbán-kormány gazdaságpolitikája az oka annak, hogy a versenyszférában tovább csökkent a foglalkoztatottak száma.

Kitért arra, hogy a DK hétvégi kongresszusán fogadják el a párt programját, amely a munkanélküliség csökkentése érdekében számos javaslatot fogalmaz meg. Példaként hozta fel, hogy csökkentenék a vállalkozások minimálbérre rakodó terheit, szükségesnek tartják a kis- és közepes vállalkozások hitelhez juttatását, illetve hogy beszállítói programokban vehessenek részt. Azt mondta, gazdaságpolitikai fordulat kell ahhoz is, hogy az országgal szembeni bizalom helyreálljon, így ismét növekedjen a beruházási ráta.

Szemfényvesztésnek tartják, hogy a kormány a közmunkások számának növelésére alapozva beszél a foglalkoztatás bővüléséről - jegyezte meg, mondván, a közmunka nem lehet a gazdasági növekedés alapja, csak kiegészítő elem a munkaerőpiacon.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter