kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Döbbenetes EP- fizetések: jól gondold meg, kit teszel gazdaggá!

"Az Európai Parlament Önért dolgozik" - jól hangzik a szlogen, de nem árt ha tudjuk, hogy az EP képviselőknek anyagilag is megéri Brüsszelben munkálkodni. Ezért választóként a politikai programok mellett érdemes azt is megfontolnunk, kit juttatunk mesés jövedelmekhez.

Havi kétmillió fix

A KSH legutóbbi statisztikái szerint Magyarországon a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos havi bruttó keresete 195 800 Ft volt (2009. első negyedévében).

Az uniós tagállamok képviselői a következő törvényhozási időszaktól kezdődően egységesen havi bruttó 7665 eurót, azaz 2 160 000 Ft-ot keresnek majd.

Könnyű kiszámolni, hogy ha egy képviselő bruttó fizetése havi 7665 euró, az éves szinten több mint 91 ezer euró, öt év alatt pedig 460 ezer eurót, azaz nagyjából 130 millió forintot jelent. Összehasonlításként: öt év alatt a magyar átlagkereső ennek kevesebb mint tizedét, 11,7 millió forintot keresheti.

Változások az újoncoknak

Négy éve, 2005 szeptemberében fogadták az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló szabályzatot, amely lehetővé teszi az egyenlőtlenségek orvoslását és nagyobb átláthatóságot biztosít. Ez a szabályzat a következő parlamenti ciklus elején, azaz idén lép hatályba.

Korábban a képviselők az őket delegáló országtól kapták alapfizetésüket, ez pedig jelentős különbségeket eredményezett: míg például egy olasz képviselő havi 11 ezer eurót vitt haza, balti kollégái kénytelenek beérni 800 euróval. A szabályok megváltoztatása miatt a magyar költségvetés évi ötszázmillió forintos tehertől szabadul meg.

A magyar választók vasárnapi döntésükkel 22 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe.

A bejutott képviselők egységesen 7665 eurót (azaz 2,16 millió forintot) keresnek majd havonta (ez az összeg az Európai Bíróságon dolgozó bírók fizetésének a 38,5 százaléka). Igaz, végső soron ezt is a tagállamok állják, hiszen az összeget az EU költségvetéséből fedezik, amelynek alapját a tagok befizetései adják.

Az európai parlamenti képviselők az EU költségvetésébe fogják befizetni jövedelemadójukat, de a tagállamoknak megmarad az a lehetőségük, hogy legfeljebb a nemzeti kulcsok mértékéig ők is megadóztassák a fizetéseket. A jogszabály szerint a tagállamok kérhetnek átmeneti felmentést az új előírások alól.

Juttatások, asszisztensek

Persze a több mint 7 ezer eurón felül számos juttatásban is részesülnek a honanyák és honatyák. Ezek a "mellékesek" például olyan kiadások fedezésére szolgálnak, mint a telefon- és postaköltségek, a képviselői irodák igazgatási költségei, vagy az utazási költségek.

Ugyanakkor jobban ellenőrzik majd a juttatások kifizetését, jelentősen megkurtítják például az asszisztensek fizetését. 2009 júniusától a tagállamokban dolgozó asszisztensek szerződéseit hitelesített kifizető ügynökségek fogják kezelni. A Brüsszelben, illetve Strasbourgban dolgozó munkatársakra pedig az európai köztisztviselőkéhez hasonló szociális és fizetési rendszer lesz érvényes. A képviselők továbbra is teljesen szabadon választhatják meg asszisztenseiket, a rájuk bízott feladatokat és a munkaszerződések időtartamát.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek