Megjelent: 13 éve

Dolgozói átlagfizetések a németeknél

Németországban a legtöbb pénzt ugyanabban a pozícióban Frankfurtban és Münchenben lehet keresni, a legkevesebbet pedig továbbra is az egykori NDK-ban. Egy frankfurti titkárnő évi 9 millió forintnak megfelelő eurót keres. Többet, mint egy keletnémet informatikus.

A fizetési felméréseket készítő Personalmarkt 135 ezer dolgozó kereseti adatai alapján készült felmérése szerint a legtöbbet Frankfurtban, Münchenben és Wiesbadenben fizetik, a legkevesebbet pedig a keleti tartományok városaiban - Zwickauban, Cottbusban és Schwerinben - áll a Süddeutsche Zeitung tekintélyes német napilap összeállításában.

Évi 13,5 millió az informatikusnak
Titkárnői pozícióban a legjobban Frankfurtban lehet keresni (35 585 euró/év - 8,9 millió forint), a legrosszabbul Schwerinben (22 617 euró - 5,65 millió forint). Ezzel a frankfurti titkárnő többet vihet haza, mint egy schwerini szoftverfejlesztő (34 290 euró - 8,57 millió forint). A keletnémet IT-s frankfurti kollégája több mint 40 százalékkal kap többet (53 949 euró - 13,48 millió forint).

Még több üti a markát a mérnököknek
Az informatikusoknál többet kapnak bankszámlájukra a mérnökök. Frankfurtban évi bruttó 62 ezret (15,5 millió forint), Münchenben 61 600-at (15,4 millió forint), Schwerinben 39 500-at (9,87 millió forintot).
A német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint a tartományok közül Hamburgban a legmagasabb az átlagfizetés (bruttó 3643 euró - 910 ezer forint/hó). Ezt követik Hessen (itt található Frankfurt), Baden-Württemberg, Bremen, Bajorország tartományok. A gazdasági elemzők megjegyzik, az átlagfizetés a cégek nagyságától - a nagyobb cég jobban fizet -, a gazdasági struktúrától.

Bruttó 400 ezer pincérként a bajoroknál
A vendéglátóiparban Szászországban 1296 eurót (324 ezer forintot) fizetnek havonta, Bajorországban már 1682 eurót (420 ezer forintot). A szállítmányozásban még nagyobb az eltérés. Thüringiában 1152 euró (288 ezer forint) az átlagbér, a bajoroknál 2059 (514 ezer forint).
A regionális különbségeket az IT vállalkozók is érzik. A müncheni informatikusok a projektek után 69 eurós (17 300 forintnak megfelelő) óradíjjal állítanak ki számlát, az ország keleti részén már csak 62 euróval (15 500 forint) számolva.


Karácsony Zoltán


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem fogadták el a bércsökkentést, kirúgták az egész szakmai stábot egy focicsapatnál

A horvát Dinamo Zagreb a járvány okozta bevételkiesés miatt csökkentette a béreket, a stáb nem fogadta el. Teljes cikk

Szükségszállást biztosítanak a kulcsfontosságú dolgozóknak Romániában

Az elkülönítés lehetőségének a megteremtésével segítenék a kulcsfontosságú dolgozókat. Teljes cikk

Szlovénia: politikusok bére le, egészségügyi dolgozóké fel!

A szlovén kormány a koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti... Teljes cikk