Megjelent: 15 éve

Drágán adja a banktámogatást a német kormány

Rendkívül szigorú feltételeket szabott a pénzügyi támogatásra szoruló bankok számára hétfőn a német kormány.

Az Angela Merkel kancellár vezette nagykoalíciós kabinet az elmúlt héten határozta el az ország háború utáni történetének legnagyobb, a bankközi hitelforgalom garantálását és a pénzintézetek közvetlen megsegítését célzó 500 milliárd eurós mentőcsomagját, hangoztatva, hogy ez az egyetlen út a pénzügyi rendszer összeomlásának megakadályozására.

A kormány hétfői ülésén ugyanakkor mind a bankközi hitelforgalomra való garanciavállalást, mind pedig a pénzintézetek közvetlen pénzügyi megsegítését kemény feltételekhez kötötte. Így egyebek között leszögezte, hogy a jövőben maximum 500 ezer euróra korlátozzák azoknak a vezető beosztású menedzsereknek az éves jövedelmét, akiknek bankjai támogatásért folyamodnak. Mindez elenyésző összeg ahhoz az átlagban több millió euróhoz képest, amit a bankvezetők eddig egy évben kerestek.

A feltételek keretében nem csupán az éves jövedelmet korlátozzák, hanem a különböző jutalom-, illetve osztalékkifizetéseket is leállítják a szóban forgó bankok vezetőinek esetében. A kabinet világossá tette azt is, hogy különböző formában - így például a felügyelő bizottságban történő részvétettel - beleszólást kíván biztosítani a maga számára az adott bank üzleti politikájába.

A kabinet által elfogadott határozat leszögezte azt is, hogy közvetlen pénzügyi támogatás céljából egy bank maximum 10 milliárd eurót vehet igénybe. A garanciavállalás, illetve a közvetlen pénzügyi támogatás ugyanakkor a bankok számára költségekkel jár.

Az elmúlt héten a parlament által jóváhagyott mentőcsomag 400 milliárd eurót irányoz elő garanciavállalásra, s további 80 milliárdot a bajba jutott bankok közvetlen pénzügyi megsegítésére. 20 milliárd eurót pedig egyfajta tartalékként tettek félre.

Az egyik legtekintélyesebb német bank, a Deutsche Bank hétfőn közölte, hogy nem kíván állami pénzügyi támogatást igénybe venni. A többi bank gondolkodási időt kért. A bajor tartományi bank, a Bayern LB ugyanakkor jelezte, hogy valószínűleg igénybe veszi a segítséget.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek