Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Drasztikus leépítés a romániai önkormányzatoknál

Ellenzik Romániában az önkormányzati vezetők a kormány tömeges elbocsátási tervét a helyi közigazgatásból. A köztisztviselők szakszervezete sztrájkkal fenyegetőzik.

Az elöljárók szerint a kormánynak csak abban az esetben lenne joga beleszólni, hogy az önkormányzatok hány köztisztviselőt foglalkoztatnak, ha a feladatokból is visszavenne, ez derült ki a Krónika című erdélyi napilap keddi összeállításából. A helyi közigazgatásban dolgozó köztisztviselőket tömörítő szakszervezetek azt kérik, hogy a kormány sürgősen szervezzen egyeztető találkozót velük, ellenkező esetben kilátásba helyezték az utcára vonulást.

A kormány várhatóan két hét múlva dönt a leépítésről. A román sajtó becslései szerint, ha a lakosság számarányának függvényében maximálják az önkormányzatok által alkalmazható közalkalmazottak létszámát, akkor a mostani köztisztviselői apparátus 25-50 százalékát érintheti az elbocsátás.

Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester szerint az önkormányzatok saját bevételét és az elvégzett szolgáltatásokat is figyelembe kellene venni a lakosság számaránya mellett. Antal Attila csíkszeredai alpolgármester szerint négy éve elvégezték már a közigazgatásban dolgozók létszámának ésszerűsítését, ezért a köztisztviselők már most is megfeszített tempóban dolgoznak. A Hargita megyei tanácsnál 311 állása szűnne meg, közölte Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke.

A 70 ezer lakosú Sepsiszentgyörgyön majdnem 140 személyt el kellene bocsátani a kormány által javasolt terv szerint. A Kovászna megyei tanácsnál vagy 10-15 százalékos létszámcsökkentést hajtanak végre, vagy a munkaidőt csökkentik napi nyolc óráról hatra, és ezzel arányosan a béreket is.

A Maros és a Bihar megyei önkormányzatot nem érinti érzékenyen a kormány által kért leépítés, ugyanis ott nem dolgoznak többen, mint ahány közalkalmazottat engedélyezne a kormány, olvasható a Krónikában.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon vállalta, hogy az idén 1,1 milliárd euróval csökkenti közkiadásait, 2010-től pedig a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeggel lefaragja a közalkalmazottak béralapját.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter