Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Egri kórház: zavaros pénzügyek, késő bérek

Pályázati pénzként visszatérül az a 740 millió forint, amit a hevesi megyegyűlés korábban kifizetett a távozó egri kórházi dolgozók végkielégítésére. Emellett késik a bérek kifizetése az egri kórházban az eredetileg esedékes 5-ei időponthoz képest - értesült az MTI.

Az Önkormányzati Minisztérium honlapján szereplő adatok szerint a Heves megyei önkormányzat pályázat alapján megkapta azt a 740 millió forintot, amelyet korábban végkielégítésként kifizetett azok számára, akik nem kötöttek szerződést a HospInvesttel, és távoztak az intézményből - közölte Merczel József.

Korábban 516 volt dolgozó végkielégítését, illetve az ehhez kapcsolódó járulékokat fizette ki az önkormányzat. A csoportos létszámcsökkentés támogatására szolgáló keretből származó pénz várhatóan július végén érkezik a megye számlájára - mondta Merczel József.

A HospInvest Zrt. 2008. november 1-jén vette át az egri kórház üzemeltetését. Ugyanakkor az intézmény akkori mintegy 1200 dolgozója közül 516-an nem írták alá a cég által felkínált munkaszerződést. Utóbbiak végkielégítéssel távoztak a megszűnő önkormányzati intézményből.

Ugyanakkor a Heves Megyei Önkormányzat július 6-án úgy döntött, hogy várhatóan augusztusban felbontja a vagyonkezelői szerződést a csőd közeli helyzetbe került HospInvesttel, és egy önálló nonprofit gazdasági társaságot hoz létre az intézmény üzemeltetésére.

Merczel József egyébként nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy néhányan visszatérjenek az intézménybe azok közül, akik korábban elhagyták a kórházat, de csak akkor, ha visszafizetik a felvett végkielégítést.

A korábbi önkormányzati intézménynek és a megalakuló gazdasági társaságnak ugyanis ugyanaz a tulajdonosa. Vagyis ha visszaveszik a dolgozókat, a megyének is vissza kellene térítenie a végkielégítésre kapott támogatást.

Ebben a helyzetben a korábban távozók tömeges visszatérésével nem számolnak. Annál is inkább, mert a megüresedett munkakörök döntő többségét azóta betöltötték - mondta az alelnök.

Késnek a bérek

Az intézményt működtető HospInvest Zrt. elnöke szerint a héten a cég valamennyi alkalmazottja, vagyis a 26 telephelyen dolgozó 2.500 ember megkapja a fizetését. Egyébként egyes dolgozók esetében minden hónap ötödik napja, másoknál azonban csak 10-e a szerződésben meghatározott fizetési határidő - tette hozzá Kollányi Gábor.

Mindenre egyszerre nem jut pénz, vagyis miközben a bérek kifizetését nem fenyegeti veszély, el kell dönteni, hogy mi egyebet fizetnek és mit nem. Annál is inkább, mert a kormányzati intézkedések nyomán ebben a hónapban 300 millió forinttal kisebb összeget kaptak az OEP-től, mint júniusban - ismertette a helyzetet a cégelnök. Már csak az adóhivatallal kell megállapodniuk, a megegyezés küszöbön áll, így az céget terhelő egyéb kötelezettségek kifizetésével egy időben, a héten mindenki megkapja a fizetését - mondta Kollányi Gábor.

A HospInvest áprilisban jelentette be, hogy csődvédelmet kér.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a Magyar Suzuki HR vezetője

Most kaptuk a hírt az esztergomi autógyártótól, hogy júniusban új HR vezetőt nevezett ki. Herbácskóová Anita 16 éve dolgozik a Suzukinál. Teljes cikk

Élelmiszercsomagra váltották a munkatársak jótéteményeit

Csaknem 14 ezer terméket tartalmazó élelmiszercsomagot juttatott el a Danone a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével a nélkülöző családok... Teljes cikk

Egészségügyi maszkot gyártó üzem nyílt Abaújszántón

Naponta 15 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd az állami tulajdonban lévő Kézmű-ERFO-Főkefe-cégcsoport új abaújszántói gyáregysége. A... Teljes cikk