Megjelent: 10 éve

Egy falu, ahol évek óta nem kell adni szociális segélyt

Van egy falu Tolnában, ahol már hat éve nem kellett rendszeres szociális segélyt fizetni senkinek. Belecskán gyümölcsöt, zöldséget termelnek és még el is tudják adni mind egy szálig. Van a munkákhoz földjük, gépparkjuk és legfőképp van akarat és munkamorál - olvasható a Magyar Nemzet Online cikkében.

A belecskai szociális földprogram az országban egyedülállónak mondható eredményeiről Jakab Róbert polgármester mondott el részleteket az MNO-nak. A tolnai településen 1998-ben még 32 százalékos volt a munkanélküliség, jelenleg a belecskai polgárok 8,4 százaléka van munkanélküliként regisztrálva.

Még az Orbán-kormány alatt, 1998-ben indultak 0,5 hektár föld megművelésével, 2002-ben már 18-on termeltek, jelenleg 25 hektáron szüretelnek korai érésű csemegeszőlőt, szednek almát, körtét, meggyet, cseresznyét és barackot. A gyümölcsfákat természetesen maguk ültették még a program elején.

Foglalkoznak fűszerpaprikával, zöldborsóval és vetőmagok előállításával, de szép bevételeik vannak a szamócából is. Van három modern traktoruk a hozzá való gépsorokkal. Palántázó gépet és napkollektoros gyümölcsaszalót vettek, a terményeik szállítását saját, légkondicionált rakterű teherautóval is meg tudják oldani. A hét, 8-szor 30 méteres fóliasátrat, melynek darabja 4,5 millió forintba kerül a piacon, 3 millió forintos pályázati pénzből hozták ki úgy, hogy megvették a szükséges berendezéseket, alapanyagokat.

Mindezt pályázatokból sikerül előállítani, amiket a polgármester 63 éves fejjel maga ír úgy, hogy a hét öt munkanapjából hármat legalább ezzel tölt el.

E kiváló eredmények eléréséhez feltétlenül szükséges a jó munkamorál is. A polgármester szerint Belecskán nincs vita és veszekedés, aki nem fogadja el a felkínált munkát, annak a jogszabály szerint sem jár rendszeres segély, de arra is lehet kötelezni az együttműködési kötelezettségből adódóan, hogy minden nap jelentkezzen a falu házigondozójánál mentálhigiénés beszélgetésre.

Jakab Róbert elmondta, hogy vannak ugyan "hátráltatók, kisebb-nagyobb zsiványok", de valahogy megbirkóznak velük. A településen viszont a program mellé álltak az emberek, hiszen csak hasznuk van belőle. A Belecskai Községüzemeltető Kiemelkedően Nonprofit Kft. tavalyi tiszta bevétele 7 millió forint volt. A programban dolgozó emberek pénze is jórészt a minimálbér felett van - írja a Magyar Nemzet Online.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk