Megjelent: 10 éve

Egy falu, ahol évek óta nem kell adni szociális segélyt

Van egy falu Tolnában, ahol már hat éve nem kellett rendszeres szociális segélyt fizetni senkinek. Belecskán gyümölcsöt, zöldséget termelnek és még el is tudják adni mind egy szálig. Van a munkákhoz földjük, gépparkjuk és legfőképp van akarat és munkamorál - olvasható a Magyar Nemzet Online cikkében.

A belecskai szociális földprogram az országban egyedülállónak mondható eredményeiről Jakab Róbert polgármester mondott el részleteket az MNO-nak. A tolnai településen 1998-ben még 32 százalékos volt a munkanélküliség, jelenleg a belecskai polgárok 8,4 százaléka van munkanélküliként regisztrálva.

Még az Orbán-kormány alatt, 1998-ben indultak 0,5 hektár föld megművelésével, 2002-ben már 18-on termeltek, jelenleg 25 hektáron szüretelnek korai érésű csemegeszőlőt, szednek almát, körtét, meggyet, cseresznyét és barackot. A gyümölcsfákat természetesen maguk ültették még a program elején.

Foglalkoznak fűszerpaprikával, zöldborsóval és vetőmagok előállításával, de szép bevételeik vannak a szamócából is. Van három modern traktoruk a hozzá való gépsorokkal. Palántázó gépet és napkollektoros gyümölcsaszalót vettek, a terményeik szállítását saját, légkondicionált rakterű teherautóval is meg tudják oldani. A hét, 8-szor 30 méteres fóliasátrat, melynek darabja 4,5 millió forintba kerül a piacon, 3 millió forintos pályázati pénzből hozták ki úgy, hogy megvették a szükséges berendezéseket, alapanyagokat.

Mindezt pályázatokból sikerül előállítani, amiket a polgármester 63 éves fejjel maga ír úgy, hogy a hét öt munkanapjából hármat legalább ezzel tölt el.

E kiváló eredmények eléréséhez feltétlenül szükséges a jó munkamorál is. A polgármester szerint Belecskán nincs vita és veszekedés, aki nem fogadja el a felkínált munkát, annak a jogszabály szerint sem jár rendszeres segély, de arra is lehet kötelezni az együttműködési kötelezettségből adódóan, hogy minden nap jelentkezzen a falu házigondozójánál mentálhigiénés beszélgetésre.

Jakab Róbert elmondta, hogy vannak ugyan "hátráltatók, kisebb-nagyobb zsiványok", de valahogy megbirkóznak velük. A településen viszont a program mellé álltak az emberek, hiszen csak hasznuk van belőle. A Belecskai Községüzemeltető Kiemelkedően Nonprofit Kft. tavalyi tiszta bevétele 7 millió forint volt. A programban dolgozó emberek pénze is jórészt a minimálbér felett van - írja a Magyar Nemzet Online.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter