Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Egy hónap alatt tíz százalékkal több munkanélküli Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat százalékkal csökkent az álláskeresők száma decemberben az egy évvel korábbi adatokhoz képest, novemberhez képest viszont mintegy tíz százalékkal több munkanélkülit regisztráltak - derül ki a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának honlapján közzétett adatokból.

images

images

Tavaly decemberben 57.211 álláskeresőt tartottak nyilván a munkaügyi központ kirendeltségein, ami 6 százalékkal kevesebb a 2010 decemberi adathoz képest. A 2011-ben tapasztalt fokozatos csökkenés azonban decemberre megállt: szeptemberben 56.561, októberben 55.089 ember, novemberben pedig még ennél is kevesebben, 51.820-an szerepeltek álláskeresőként a munkaügyi nyilvántartásokban, számuk decemberre viszont több mint ötezer fővel, azaz mintegy tíz százalékkal emelkedett.

A megye regisztrált álláskeresőinek 30,3 százalékát a nyíregyházi, 16,6 százalékát a kisvárdai, 12,2 százalékát pedig a mátészalkai kirendeltségben nyilvántartottak tették ki. Egy év távlatában a tíz munkaerő-piaci körzet közül hatban mérséklődött az állásnélküliek száma, ezek közül legintenzívebben Vásárosnamény térségében (28,8 százalék) csökkent, négyben pedig emelkedett a munkát keresők létszáma.

Decemberben a férfiak aránya 51,9 százalék volt a nyilvántartottakon belül, létszámuk közel tizenegy százalékkal csökkent egy év alatt, a nők létszáma (27.515) azonban nem változott. A 7.028 fős pályakezdő álláskeresői állomány létszáma egy év alatt 2,9 százalékkal mérséklődött, így csoportjuk 12,3 százalékos részesedést jelentett az álláskeresők között. Közülük 337-en rendelkeztek diplomával, 7,9 százalékkal kevesebben, mint tavaly decemberben - olvasható a központ internetes honlapján közzétett kimutatásban.

A tartósan nyilvántartásban lévő álláskeresői állomány nagysága egy év alatt 34,6 százalékkal, 12.818 főre csökkent, ezzel az álláskeresőkön belüli részesedésük 9,8 százalékpontos javulás eredményeképpen 22,4 százalékra módosult.

A 34.179 szakmával nem rendelkező álláskereső a teljes létszám 59,7 százalékát tette ki, közöttük a legfeljebb 8 általánost végzettek 27.539 fős állománya 10,7 százalékos csökkenést, a 6.640 gimnáziumi érettségivel rendelkezőé 7,3 százalékos emelkedést mutatott. A szakképzettséggel rendelkező álláskeresők száma egy év alatt 3,2 százalékkal 23.032 főre csökkent.

A munkáltatók 2011 decemberében több mint 1500 új álláshelyet jelentettek be Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amelyek 87 százaléka kötődött támogatáshoz - közölte a munkaügyi központ. Ezzel az előző hónapról áthúzódó, még érvényes álláshelyekkel együtt összesen 7.571 fő részére volt közvetíthető munkahely. Az újonnan bejelentett álláshelyek száma mintegy 2,6-szerese, az érvényeseké pedig 4,8-szerese volt az egy évvel korábbinak. A 31.821 fős passzív ellátotti létszám egy esztendő alatt mintegy ötödével mérséklődött, így az érintettek álláskeresőkön belüli aránya 55,6 százalékos volt.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk