Megjelent: 13 éve

Egy oktató csak egy egyetemen taníthatna

Az oktatási tárca minden eddiginél szigorúbb szabályozásra készül a felsőoktatásban: a jövőben egy oktató csak egy felsőoktatási intézményben taníthatna.

Egy oktatót csak egy intézményben lehet figyelembe venni az akkreditáció során - így módosítaná tavasszal az oktatási tárca a felsőoktatási törvényt - cikkezik a Népszabadság.

Tavaly márciusig az oktatók annyi helyen oktattak, ahány helyen csak akartak. Így voltak köztük olyanok, akik három-négy intézményben is tanítottak. Egyes szakemberek szerint ez rontja a minőségi munkát, a valódi egyetemi légkör kialakulását.

Az új felsőoktatási törvény ennek gátat szabott: ma már egy oktató után csak egy helyen lehet igényelni a tudományos normatívát.

Ahhoz hogy egy intézmény egy szakot elindítson, megfelelő számú minősített - vagyis legalább PhD-vel rendelkező - oktatót kell "felmutatnia". Minden egyes tantárgy felelősének minősített oktatónak kell lennie, a doktori iskolák esetében pedig akadémiai tagokat is alkalmazni kell. Csakhogy Magyarországon nincs elég minősített oktató. Jelenleg több mint 450 ezren járnak egyetemre és főiskolára, rájuk jut 15 ezer oktató.

Ha viszont egy szakon nincs elegendő oktató, nem működhet a szak sem. Manherz Károly nem titkolja: az új szabályozással nemcsak a minőséget szeretnék javítani, hanem az intézmények számának csökkentését is ösztönöznék - írja a Népszabadság.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter