Megjelent: 14 éve

Egy oktató csak egy egyetemen taníthatna

Az oktatási tárca minden eddiginél szigorúbb szabályozásra készül a felsőoktatásban: a jövőben egy oktató csak egy felsőoktatási intézményben taníthatna.

Egy oktatót csak egy intézményben lehet figyelembe venni az akkreditáció során - így módosítaná tavasszal az oktatási tárca a felsőoktatási törvényt - cikkezik a Népszabadság.

Tavaly márciusig az oktatók annyi helyen oktattak, ahány helyen csak akartak. Így voltak köztük olyanok, akik három-négy intézményben is tanítottak. Egyes szakemberek szerint ez rontja a minőségi munkát, a valódi egyetemi légkör kialakulását.

Az új felsőoktatási törvény ennek gátat szabott: ma már egy oktató után csak egy helyen lehet igényelni a tudományos normatívát.

Ahhoz hogy egy intézmény egy szakot elindítson, megfelelő számú minősített - vagyis legalább PhD-vel rendelkező - oktatót kell "felmutatnia". Minden egyes tantárgy felelősének minősített oktatónak kell lennie, a doktori iskolák esetében pedig akadémiai tagokat is alkalmazni kell. Csakhogy Magyarországon nincs elég minősített oktató. Jelenleg több mint 450 ezren járnak egyetemre és főiskolára, rájuk jut 15 ezer oktató.

Ha viszont egy szakon nincs elegendő oktató, nem működhet a szak sem. Manherz Károly nem titkolja: az új szabályozással nemcsak a minőséget szeretnék javítani, hanem az intézmények számának csökkentését is ösztönöznék - írja a Népszabadság.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Közeleg a határidő: még 120 ezer cégtől várja az adóbevallást az adóhatóság

177 ezer cég és szervezet nem küldte még el éves beszámolóját a bíróságokhoz. Teljes cikk

Munkaidő-kedvezményt kér a kisgyerekes családoknak az LMP

Hohn Krisztina szerint a kedvezményre azért lenne szükség, mert sokaknak már nem maradt több szabadsága. Teljes cikk

Állami támogatásból vásárolhatunk elektromos kerékpárt

Pályázatot írnak ki októberben elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására, a keretösszeg 1 milliárd forint - jelentette be Kaderják... Teljes cikk