Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Egy oktató csak egy egyetemen taníthatna

Az oktatási tárca minden eddiginél szigorúbb szabályozásra készül a felsőoktatásban: a jövőben egy oktató csak egy felsőoktatási intézményben taníthatna.

Egy oktatót csak egy intézményben lehet figyelembe venni az akkreditáció során - így módosítaná tavasszal az oktatási tárca a felsőoktatási törvényt - cikkezik a Népszabadság.

Tavaly márciusig az oktatók annyi helyen oktattak, ahány helyen csak akartak. Így voltak köztük olyanok, akik három-négy intézményben is tanítottak. Egyes szakemberek szerint ez rontja a minőségi munkát, a valódi egyetemi légkör kialakulását.

Az új felsőoktatási törvény ennek gátat szabott: ma már egy oktató után csak egy helyen lehet igényelni a tudományos normatívát.

Ahhoz hogy egy intézmény egy szakot elindítson, megfelelő számú minősített - vagyis legalább PhD-vel rendelkező - oktatót kell "felmutatnia". Minden egyes tantárgy felelősének minősített oktatónak kell lennie, a doktori iskolák esetében pedig akadémiai tagokat is alkalmazni kell. Csakhogy Magyarországon nincs elég minősített oktató. Jelenleg több mint 450 ezren járnak egyetemre és főiskolára, rájuk jut 15 ezer oktató.

Ha viszont egy szakon nincs elegendő oktató, nem működhet a szak sem. Manherz Károly nem titkolja: az új szabályozással nemcsak a minőséget szeretnék javítani, hanem az intézmények számának csökkentését is ösztönöznék - írja a Népszabadság.
Follow hrportal_hu on Twitter