kapubanner for mobile
Megjelent: 10 hónapja

Egyetemi felvételi 2023: Ma minden kiderül!

Július 26-án szerdán este nyolc órakor kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor derül ki, hogy a több mint 126 ezer jelentkező közül kik nyertek felvételt az egyetemekre.

egyetem felvételi 2023-

A leendő hallgatók sms-ben kapnak majd értesítést arról, hogy felvették-e őket. Az országban számos helyszínen szerveznek eredményváró rendezvényt, a főváros mellett Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Győrben, Kecskeméten, Salgótarjánban és Miskolcon is lesz Pont ott Parti.

A ponthatárokról a Felvi.hu portál is folyamatos tájékoztatást fog adni, de nyomon követhetők az eredmények a Facebookon, valamint az M1 csatorna is körkapcsolást ad az eredményváró helyszínekről.

Tavalyhoz képest 27 százalékkal növekedett a jelentkezők száma, ami "azt jelzi, hogy sikeres a magyar felsőoktatás és minél többen szeretnének ebből a sikerből részesülni" - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

A diploma megléte a munkavállaláskor "minimum másfélszeres bérszorzót jelent" és a végzettek nagyon rövid idő alatt, átlagosan 36 nap alatt el tudnak helyezkedni.
Jelentős volt a létszámemelkedés a gazdasági-társadalmi szempontból fontosabb képzési területeken, például a műszaki, mérnöki, informatikai vagy a pedagógusi szakokon. A korábbinál sokkal többen jelentkeztek a vidéki egyetemekre, és a hátrányos helyzetű régiókból is többen szeretnének bekerülni az egyetemekre.

Hankó Balázs a magyar egyetemeket méltatva ismertette: a nemzetközi ragsorokban tizenegy hazai egyetem került be a legjobb öt százalékba, és az elmúlt években sikerült megduplázni a nemzetközi hallgatói létszámot.

Ma 10 diákból átlagosan 7,5-8 állami ösztöndíjjal kezdheti meg a tanulmányait, ez pedig nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló. Ha egy átlagos, négy éves képzési időszakot veszünk, akkor az állam hatmillió forintot költ egy diák tanulmányaira - jegyezte meg az államtitkár.

Fotó: unsplash.com

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A SZÉP Kártya márciusban is népszerű fizetőeszköz volt

A költések összege az év első három hónapjában meghaladta a 86 milliárd forintot. Teljes cikk

Erre figyelmeztetik a szakértők az üzemanyagkártyát használó vállalkozásokat

Az üzemanyagkártyák használata széles körben elterjedt a vállalkozások körében, mert jelentős adminisztrációs könnyítést eredményezhet az... Teljes cikk

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program indul

A támogatás három hónapja alatt akár 100 százalékos bértámogatás is igénybe vehető. Teljes cikk