Megjelent: 13 éve

Egyházak a hetedik napi munka ellen

Az üzletek vasárnapi nyitva tartását szabályozó törvény miatt léptek fel a német keresztény egyházak a szövetségi alkotmánybíróságnál a Berlin tartomány ellen azzal az indokkal, hogy a hét utolsó napja szent dolog, a családé és a lelki épülésé, nem pedig a fogyasztásé - írja a Népszabadság.

A katolikus és az evangélikus egyházat a berlini üzletek nyitva tartása háborította fel annyira, hogy jogi eszközökkel próbáljanak fellépni az egy éve bevezetett szabályozás ellen. A kifogásolt törvény a tizenhat német tartomány közül a 3, 4 millió lakosú Berlinben a legliberálisabb: a fővárosban évente tíz vasárnapon - a négy adventi hétvégét is beleértve - tarthatnak nyitva a boltok és az áruházak.

Wolfgang Huber püspök, az evangélikus egyház tanácsának elnöke úgy véli, hogy Berlin gúnyt űz a vasárnap szentségéből, amelynek védelmét a német alkotmány is kimondja.
Huber püspök botrányosnak nevezte, hogy Berlinben a boltok tulajdonosai maguk dönthetik el, mikor nyitnak és mikor zárnak a vasárnapi üzem során.

Nils Busch-Petersen, a kereskedelmi szövetség vezetője viszont azzal érvelt, hogy a döntő többség itt is csak 13 óra után nyit ki, vagyis az emberek előbb elmehetnek istentiszteletre, utána pedig vásárolni.Tehát nem éltek vissza a lehetőséggel.

Mindazonáltal a vasárnapi munka egyre jobban terjed Németországban. A kölni Német Gazdasági Kutatóintézet (IDW) nemrég publikált felmérése szerint a német munkavállalók 13, 5 százaléka dolgozik a hét hetedik napján, amellyel még a briteket is megelőzik.

Az Európai Unióban Szlovákia az éllovas 20, 7 százalékkal, Magyarországon viszont a legalacsonyabb a vasárnap dolgozók aránya, mindössze 7, 3 százalék. Viszonylag sok dán, finn, holland és osztrák munkavállaló dolgozik vasárnap is - derül ki az IDW statisztikáiból.

Németországban a vasárnapi és az ünnepi pótlék az egészségügyben a normális bér száz százaléka, egyes feldolgozó ágazatokban, például az acéliparban viszont különféle extrákkal a hétvégi bónusz akár 150 százalék is lehet.

Az extrákat az is vonzóvá teszi, hogy ezek a juttatások döntő részben adómentesek. A német munkaügyi törvények nem ismerik a hétvégi vagy vasárnapi pótlék fogalmát: ezek alkalmazását az ágazati tarifaszerződések, az egyéni bérmegállapodások és a kialakult szokások szabályozzák. A legtöbb ágazati béregyezség évente legalább 15 munkamentes vasárnapot biztosít a munkavállalóknak.


Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fontos munkaügyi szabályok változnak Németországban, figyelmeztet az ÉVOSZ

Nehezítik a magyar vállalkozások németországi tevékenységét a kiküldetéssel összefüggő német szigorítások - hívta fel a figyelmet az... Teljes cikk

Ki vállalhat munkát és élhet Nagy-Britanniában? Íme, a mindent eldöntő pontrendszer!

A magas szakképzettségű, angolul jól beszélő, jól fizető állásajánlattal érkező bevándorlók számíthatnak a legelőnyösebb elbírálásra a... Teljes cikk

Bicskanyitogató ötlet: Állami támogatást kért a német húsüzem, ahol 1500 ember fertőződött meg a vírussal

A német agrár- és munkaügyi miniszter is felháborodott azon, hogy a Tönnies holdinghoz tartozó húsüzem, ahol júniusban 1500 dolgozó fertőződött... Teljes cikk