Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Egyházi alkalmazottakká válhatnak a szociális intézmények dolgozói

Az MSZP szerint az államosított szociális és gyermekjóléti intézmények egyházi kézbe adását készíti elő egy múlt heti kormányhatározat.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Közlönyben múlt héten megjelent szabályozás szerint az állami fenntartásba került szociális intézmények állami feladatait a jövőben a nemzetierőforrás-miniszter fogja ellátni, akinek a gazdasági tárcával közösen április 30-ig kell előterjesztenie a szükséges jogszabályváltozásokat.

A szocialista politikus szerint azonban a határozat nem szól másról, mint hogy egyházi tulajdonba és működtetésébe kerülhet a teljes szociális ellátórendszer. Ugyanis az előterjesztés alapján Réthelyi Miklósnak előbb meg kell vizsgálnia a nemzeti szociális intézmény, mint kiemelt állami feladatot ellátó, a központi költségvetésből finanszírozott intézménytípus kialakításának lehetőségét, valamint azt, hogy a szociális intézmények fenntartását hogyan lehet a települési önkormányzat vagy egyházi, valamint "az elhelyezkedésük szerinti belső egyházi" jogi személyeknek átadni.

Az ellenzéki politikus szerint így egyházi kézbe kerülhet a többi között a falu- és tanyagondnoki szolgálat, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a családsegítés, az utcai szociális munka, a nappali ellátás, és szintén egyházi fenntartásúvá válhatnak az ápolási-gondozási, a rehabilitációs, az átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények és a lakóotthonok. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a több ezer, alapszolgáltatást végző intézmény dolgozói egyházi alkalmazottak lehetnek, s ugyanez igaz csaknem ötszáz, szakosított ellátást végző intézmény munkavállalóira.

Korózs Lajos azt mondta: az MSZP hibának tartja a szociális intézményrendszer államosítását, mert a civil szféra és a jelenlegi szolgáltatási rend gyorsan tud reagálni a problémákra, míg az állam vagy egy egyház nem. Mint mondta, a szociális szolgáltatásokat és az alapellátásokat kellene erősíteni, nem az egyházi befolyást.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk