Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Egyhetes munkaszüneti ünnep Kínában: mindenki utazik

Naponta több százezer ember is felkeresi a leghíresebb turistalátványosságokat Kínában az egyhetes munkaszüneti ünnepet kihasználva, egyes helyeken korlátozni kell számukat.

A Kínai Idegenforgalmi Akadémia becslései szerint az úgynevezett arany hét nyolc napja során mintegy 362 millió kínai kel útra, több mint 30 százalékkal fellendítve a belföldi turizmust a tavalyi év hasonló időszakához képest. A 119 legkedveltebb turistahelyet a statisztikák szerint vasárnap és szerda között körülbelül 8 millióan látogatták meg, ők csaknem 400 millió jüant (14 milliárd forint) költöttek.

A pekingi Tiltott Városba kedden például 180 ezer ember látogatott el, ez a korábbi rekord hatszorosa, a Tienanmen téren vasárnap és hétfő dél között 8 tonna szemét halmozódott fel, a maga szintjén szintén rekordot döntve - írta a China Daily napilap.

Sanghajban - a komolyabb dugókat elkerülendő - rendőrök százai terelik a tömeget a legforgalmasabb utcákon, a város látványosságainál 2-3 órás sorban állás jellemző. A híres Lu-hegy (Lushan) látogatóinak számát kedd óta korlátozzák, az oda igyekvők száma ugyanis befogadóképességének többszörösére rúg a CCTV, a központi televízió híradása szerint. A turistalátványosságokhoz közel eső szállások foglaltsági aránya hétfő és csütörtök között meghaladta a 95 százalékot a ctrip.com idegenforgalmi iroda statisztikái szerint.

A belföldi turizmus fellendüléséhez a központi kormány döntése is nagy részben hozzájárult, az ünnep idején nem kell ugyanis autópályadíjat fizetni. A díjfizetés felfüggesztése következtében hatalmas dugók alakultak ki országszerte, és a megnövekedett forgalom számos balesetet is okozott.

A tömeget és a magas árakat elkerülendő sokan inkább az otthon maradás mellett döntöttek, a korlátozott lehetőségek miatt magas a mikroblogokon háborgók aránya is. A China Daily napilapnak nyilatkozó szakértők szerint a központi vezetésnek át kellene gondolnia az "arany hét" jelenlegi formáját és szervezését, az ország teljes lakosságát egy időben szabadságra küldeni ugyanis komoly kihívást jelentő feladat. Az is gondot okoz, hogy sok munkaadó csak az országos ünnepek alkalmával hajlandó elengedni munkavállalóit, vagyis sok embernek lehetősége sincs máskorra időzíteni utazását.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter