Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 6 éve

Egymást képzik a családi vállalkozások és partnereik

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) minősített partneri programjának célja, hogy együttműködési, tudásszerzési lehetőségeket kínáljon tagjainak és partnereinek egyaránt - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

A családi vállalkozások a GDP és a foglalkoztatás 40-60 százalékáért felelősek. A jelenlegi gazdasági válságban e szervezetek nagy része nem, vagy csak minimális mértékben bocsátott el munkavállalókat, miközben jelentős befektetéseket hajtottak végre, bevételeik szinten tartása mellett. A régióban most zajló utódlási hullám - amely az 1989 után alapított vállalkozásoknál az alapító generáció nyugdíjas korba érésével időszerű kérdéssé vált, és várhatóan az is marad a következő 10 évben - jelentős társadalmi és nemzetgazdasági kockázatokat hordoz. Ezért a családi vállalkozások, azok szolgáltatói, valamint az államigazgatás releváns döntéshozói számára az ismeretterjesztés, a kutatási eredmények támogatása kiemelt jelentőségű közügy itthon és a közép-kelet-európai régióban - ezt célozza az FBN-H minősített partneri programja.

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) minősített partneri programjának célja, hogy együttműködési, tudásszerzési lehetőségeket kínáljon tagjainak és partnereinek egyaránt. Utóbbiak kiemelkedő hazai és multinacionális nagyvállalatok: az Ernst & Young, a Microsoft, a Széchenyi Bank és a Bank Gutmann. Kürti Tamás, az egyesület alelnöke szerint a partnerségnek kettős funkciója van: megismertetni a partnerekkel a családi vállalkozások és vállalatok egyedi igényeit, problémáit és ezekre a legjobb megoldásokat közösen megtalálni, majd azokat az FBN-H keretei között minden családi vállalkozással megosztani. Az alelnök szerint a program eredményességében kiemelt szerepet játszik a valódi, élő partnerség dinamikája: a családi vállalkozások tagjai maguk is részt vesznek a partnerek képzésében, minősítésében; problémáik feltárása pedig gyakran már önmagában is lényegi felismeréseket és mélyreható pozitív változásokat indít el.

A felelős hazai családi vállalkozások az FBN-H partnerségi programja révén komoly eszközt kapnak a kezükbe: rendszeres lehetőséget arra, hogy az egyesület nagy presztízsű partnereivel megismertessék legnagyobb kihívásaikat, és egyesületi keretek között segítséget kapjanak problémáik megoldásához.

"A partnerségi program sokkal több, mint tagok és partnerek összekapcsolása: a "képzés" az egyesületi tagok közreműködésével történik, és valószínűleg egyedülálló módon, kétoldalú. Az FBN-H így tud felelősséget vállalni azért, hogy a minősített partnerek valóban családi vállalatokra szabott szolgáltatást nyújtsanak" - mondta Kürti Tamás, az FBN-H alelnöke. - Ennek eredményeképpen, minden partnernek szakértelme és referenciái mellett be kell tudnia mutatni a családi vállalkozásokat támogató hozzáállását, valamint elkötelezettségét az ezekkel kapcsolatos folyamatos tanulás iránt. A kritériumrendszer magas szintjét jellemzi az is, hogy 2012-ben mindössze 4 partnerrel zajlanak minősített együttműködések.

A meglehetősen széleskörű, könyvvizsgálati, adó- és tranzakciós tanácsadási területen az Ernst & Young az egyetlen partner. Mivel az ilyen szolgáltatásokat csak nagy bizalmi faktorral veszik igénybe a vállalatok, az együttműködés eleve több évre szól, és eredményei is évek alatt válnak mérhetővé. A vállalatirányítási és egyéb szoftveres megoldások beszállítói közül a Microsoft lett a kiválasztott partner. A pénzügyi szolgáltatók között a családi vállalatoknak külön figyelmet szentelő Széchenyi Bankkal és a privátbanki szektorban nemzetközileg is elismert Bank Gutmannal köttetett partneri szerződés.

Az egyesület alelnöke szerint a családi vállalkozások számára rendkívüli hozzáadott értéket képviselnek a program eredményei. "Résztvevő tagjaink kivétel nélkül kiemelték azt, hogy ebben a folyamatban saját szakterületükön is rengeteget tanultak nagy tudású partnerektől; valamint azt, hogy problémáik feltárásakor sokkal világosabban látták saját helyzetüket, igényeiket és lehetőségeiket" - mondta Kürti Tamás.

Az FBN-H filozófiájának megfelelően hosszú távú, értékteremtő kapcsolatokat igyekszik építeni, felelősséget vállalva mind tagjainak, mind partnereinek e program keretében végzett tevékenységéért. "Ennek sikerét jól példázza az, hogy a minősített partnerek köre rendkívül stabil; négy partner közül hármukkal már második éve tart az együttműködés. A tagjaink és partnereink között zajló, valóban kétirányú tudásáramlás pedig nemcsak a résztvevők, hanem a magyar gazdaság hosszú távú érdekeit is szolgálja azzal, hogy hozzájárul a családi vállalkozások hatékonyabb működéséhez."
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Eljárás indult a Volkswagen csoportnál piaci manipuláció gyanúja miatt

A VW körül számos eljárás zajlik a dízelbotránnyal és helytelen szén-dioxid-kibocsátási adatokkal kapcsolatban. A csoport 49 jelenlegi vagy korábbi... Teljes cikk

Krétával rajzolta a Word-öt a táblára a tanár, a Microsoft gépeket küldött az iskolának

Óriási népszerűségre tett szert egy fotó az interneten, melyen egy ghánai tanár számítógépek híján, a táblára rajzolta fel a Word... Teljes cikk

A Szex és New York sztárja indul New York állam kormányzói tisztségéért

Cynthia Nixon, a Szex és New York című sorozat egykori sztárja színészi karrierjét politikai pályára cseréli, és elindul New York állam... Teljes cikk

Így telik egy Facebook dolgozó munkanapja

Egy Youtube-on elérhető vlog bemutatja milyen a legnagyobb közösségi portál dolgozójának lenni. A videót Jonathan Ma, a Facebook egyik programozója... Teljes cikk

43 évig 200 ezer forint jutalmat kaphatna minden pedagógus 1300 milliárdból

Egy 1300 milliárd forintos keretből az összes pedagógusnak évente 200 ezer forint jutalmat lehetne adni 43 évig. Dúró Dóra különböző példákat... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár