Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Elbocsátások, négynapos munkahét az orosz járműgyártóknál

Az orosz gazdaság recessziója, a kereslet jelentős visszaesése miatt több oroszországi járműgyártó visszafogja termelését, van ahol elbocsátások is lesznek.

Legfrissebb adat szerint az új autók eladása az idei első tizenegy hónapban 34,5 százalékkal 1,454 millióra esett Oroszországban. Novemberben 42,7 százalékkal, októberben 38,5 százalékkal, szeptemberben 28,6 százalékkal zsugorodtak az eladások.

A kereslet ilyen mértékű visszaesése miatt az oroszországi járműgyártók termelésleállításra, elbocsátásokra kényszerülnek. A Nissan cég például bejelentette, hogy oroszországi leánycégénél 2016 márciusától áttér az egy műszakos termelésre, és addigra 500 dolgozójától megválik. Az oroszországi Nissan jelenleg két műszakban dolgozik, több mint 2 ezer embert foglalkoztat.

Az 2009 óta üzemelő szentpétervári Nissan-gyárban jelenleg a Qashqai, a Murano és az X-Trail modelleket gyártják.

Négynapos munkahétre tér át a Ladákat gyártó AvtoVaz. A Renault-Nissan többségi tulajdonban lévő, csaknem 52 ezer embert foglalkoztató cég februártól tér át fél évre a rövidített munkahétre. Emiatt az ott dolgozók bére mintegy 20 százalékkal csökken, de senkit sem terveznek elbocsátani.

Több év komoly növekedés után az autóeladások már tavaly is jelentősen csökkentek, ahogy az orosz gazdaság gyengülni kezdett az olajárak zuhanásának és a Moszkva elleni nyugati szankciók bevezetésének következményeként. A rubel árfolyama meredeken esett, ami a fogyasztókat arra kényszerítette, hogy halasszák el a nagy értékű termékek megvásárlását.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter