kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Élethosszig tartó tanulásra ösztönöz az MTA

A gyors tempóban keletkező új tudás miatt a folyamatos tanulást a mindennapi élet részévé kell tenni, vagy ahogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) fogalmaz: Tanulás életen át - ez a TéT! Így igyekszik érzékeltetni az akadémikusok közössége, hogy az életpálya fogalmának új keletű megfogalmazásától nem csak az emberi boldogulás, hanem az ország gazdasági helyzete is függ.

Közös érdekünk, hogy megváltoztassuk az elavult felfogásmódot, miszerint a tanulási szakasz lezárulásával veszi kezdetét a munka, a két tényező párhuzamos voltára pedig már fiatalon fel kell hívni a figyelmet. A tanulás komplex fogalom. Az oktatók naprakészsége az intézmények működésének kulcsa, ahol a tanárok is tanulnak a diákoktól, illetve ahol maguk is kipróbálják szaktudásukat a versenyszférában - adott hangot elképzeléseinek Bőgel György, a MTA tagja, egyetemi oktató.

Egy papírdiploma megszerzése nem lehet cél, erre tanít az egyre progresszívebb piac és a bennünket körülvevő kulturális közösség is. "A saját tapasztalatok - mint a munkahely elvesztésétől való félelem, vagy az előléptetésre való kilátás - sarkallhatják arra a munkavállalót, hogy képezze önmagát" - mondta el Bőgel György. Benedek András, egyetemi tanár, akadémikus szerint a kényszer mellett a lehetőségek is fontosak. Folyamatosan "kínálgatni" kell ugyanis a munkavállalókat, illetve támogatni őket, mivel a továbbképzések áldozatokkal járnak.

Az iskolapad és tábla mellett azonban ma már számos egyéb lehetőség áll a tanulni vágyók rendelkezésére. "Míg pár évvel ezelőtt még az internet-hozzáférés jelentette a fő kérdést, a mobil eszközökkel - legyen az egy okos telefon vagy egy hordozható számítógép - ma már bárhol, bármikor képes vagyok a világhálóhoz csatlakozni és új ismereteket gyűjteni" - mondta el Benedek András, egyetemi tanár, az MTA doktora a mobilkommunikáció informális tanulásban betöltött szerepéről. A mobilkommunikációnak köszönhetően a kulturális intézmények, múzeumok is új életre kelnek, és linkek segítenek az eligazodásban, tudáskapukat nyitva az érdekességek megismertetésére, így a tudást egy interaktív, érdekes közegben szerezhetjük meg, mely által maradandóbb tudásra tehetünk szert.

Az újszerű oktatási eszközök, technikák terjedése túl az életen át tartó tanulás pszichológiai aspektusára hívja fel a figyelmet Szilágyi Klára, pályatanácsadó. "Életünk során különböző új érdeklődési irányok születnek, ha pedig ezeket nem építhetjük be a munkánkba, fáradékonnyá válunk" - mondta el a szakértő, aki a hasonló helyzetekben pályatanácsadást javasol. A motiváció nélküli, illetve inaktív lakosságot a személyes megkeresés révén lehet tevékeny, alkotó létre ösztönözni, miközben "munkába helyezésüket és munkában tartásukat is folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani", vélekedik Gyülingné Schindler Rózsa, a Székesfehérvári Regionális Munkaerő-fejlesztő és Képző Központ igazgatója.

A különböző rugalmas, informális oktatási formákról számol be a MindenTanulás program is, mely előadások, kerekasztal-beszélgetések és dokumentumfilmek segítségével járja körbe a témát. A Duna Televízió műsorán futó adásokban az élethosszig tartó tanulás eszméjének hirdetésén kívül, annak gyakorlati megvalósulási formáit is megismerteti a nézőkkel azon képernyőn keresztül, mely médium a legalkalmasabb információközlésre.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek