Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Elhalasztják a tervezett bércsökkentéseket

A Szerbiát ért májusi áradások miatt elhalasztják a nyárra tervezett bércsökkentéseket, az októberre bejelentett nyugdíjcsökkentés azonban továbbra is kérdéses. A szerb sajtó napok óta a gazdasági megszorító intézkedések lehetséges változásairól ír.

A szerb kormány korábban júliustól 10 százalékos bércsökkentést jelentett be a közszférában, és kilátásba helyezte a nyugdíjak ugyanilyen arányú csökkentését októbertől. Aleksandar Vucic miniszterelnök a napokban arról beszélt, hogy mindkét téma októberben kerül újra a kormány asztalára.

Szerbiában a nettó átlagkereset mintegy 45 ezer dinár (120 ezer forint), az átlagnyugdíj pedig 24 ezer dinár (64 ezer forint), régiónként azonban hatalmas eltérések tapasztalhatók. A hétmilliós országban több mint 1,7 millió a nyugdíjas, a munkanélküliségi arány 20,8 százalékos, a fiatalok körében pedig rendkívül magas: 51,8 százalékos.

Pavle Petrovic, a szerbiai költségvetési tanács elnöke szerint az év végére az ország költségvetési hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 8,7 százalékát teszi majd ki - az árvíz előtt ezt 8,5 százalékra becsülték -, míg az államadósság meghaladja a GDP 70 százalékát. A gazdasági szakember a Danas című napilapnak kifejtette, hogy emiatt elkerülhetetlen lesz mind a bérek, mind a nyugdíjak 10 százalékos csökkentése. Hozzátette azonban azt is, hogy a megszorításokból fennmaradó összeggel sem lehet megoldani az ország nehéz anyagi helyzetét, mindenképpen szükség van a veszteséges állami vállalatok problémájának megoldására is.

Az évszázad és az évezred esőzésének és árvizének is nevezett természeti katasztrófa további majdnem fél százalékos GDP-arányos gazdasági csökkenést hoz majd - mondta Petrovic. A költségvetési tanács a 2014-es évre nem jósolt gazdasági növekedést, úgy vélték, ez a stagnálás éve lesz, az árvíz miatt azonban csökkenésre kell számítani, még úgy is, hogy az újjáépítések némileg korrigálhatnak ezeken a számokon - magyarázta.

Dusan Vujovic gazdasági miniszter a szerbiai közszolgálati televíziónak adott interjújában közölte, hogy a kormány csak végső esetben döntene a bérek és nyugdíjak csökkentéséről, inkább az állami vállalatok más kiadásain igyekszik majd takarékoskodni. Hozzátette: szerinte nem kell recesszióra számítani, a külföldi befektetők továbbra is érdeklődnek az ország iránt.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek