Elkötelezett és munkamániás a PSZÁF új elnöke"/>
Megjelent: 10 éve

Elkötelezett és munkamániás a PSZÁF új elnöke

Elkötelezett, határozott, munka- és rendmániás vezetőként él a PSZÁF dolgozóinak emlékezetében Szász Károly, aki 2000 és 2004 között már vezette az intézményt, s most visszatér annak elnöki székébe.

Elkötelezett, határozott, munka és rendmániás vezetőként él a PSZÁF munkatársainak emlékezetében Szász Károly, aki 2000 és 2004 között már vezette az intézményt, s most visszatér annak elnöki székébe. Bár személyisége megosztó, korrektségét és bátorságát ellenfelei is elismerik. Konzervatív beállítottsága nem titok, de a Figyelő informátorai szerint a szabályokra és a szakmaiságra sokat adó személyisége garancia a pénzügyi szektor politikától mentes felügyeletére. A fő kérdés az, miként viszonyul majd a felügyelet szempontjából megkerülhetetlen OTP-csoporthoz, hiszen az elmúlt hat évben annak elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor volt a kenyéradója.

„Nem szeretnék az intézmény múltjával foglalkozni, mert bármit mondok, az hiteltelen. Az elmarasztalás és a dicséret is. Farkas Ádám munkáját mindenesetre nagyon nagyra értékelem, sokat javított a felügyeleten, és 2010-től visszaállította az én időmben kialakított struktúrát” - így Szász.

Az régi-új vezető szerint a pénzügyi ellenőrzésben a Felügyeletnek, a Nemzeti Banknak és a Pénzügyminisztériumnak egy szinten kellene állnia, míg jelenleg a jegybank primátusa érvényesül, a "PSZÁF mintha az MNB gyámsága alá került volna az utóbbi időkben" Ezen viszont szívesen változtatna, míg a PSZÁF-on belüli Pénzügyi Stabilitási Tanácsot fontos intézménynek tartja makroprudenciális szempontból. Jövőbeni célkitűzései között szerepel, hogy a piaci viszonyokra gyorsabban tudjon reagálni a PSZÁF, illetve egy békéltető testületet is létrehozna a pénzügyi jogviták hatékonyabb kezelése céljából.

„Semmilyen politikai megrendelés nem volt; rosszul ismerik a miniszterelnököt, akik ezt feltételezik róla. Korábban sem volt soha ilyen. Sőt, sokszor éppen az volt nehéz nekem, hogy ahol mélyre vágtunk, és megerősítésre vagy konzultációra lett volna szükségünk – például a BorsodChem ellenséges felvásárlásának ügyében –, ott sem tudtam külön egyeztetni. Orbán Viktor nemcsak mondja, de komolyan is gondolja az intézmények függetlenségét, én pedig minden kormány felé fontosnak tartottam a függetlenségünket. A megbeszélésről egyetlen konkrétumot tudok elmondani. Nehéz döntés volt, de most már határozottan örülök, hogy megléptem. Az ország helyzetére való tekintettel önként vállaltam magam is a kétmilliós bérplafont. A csúcsvezetőknek példát kell mutatniuk, még akkor is, ha ez a felügyeleti elnök esetében komoly lemondást jelent." - árulta el a vezető.

A PSZÁF-nak bele kell nyúlnia a devizahitelezés gyakorlatába

Eső után...?
Július eleje óta sok bank felfüggesztette az új, jelzálog alapú devizahitel igénylések befogadását, miután Matolcsy György bejelentette, hogy július elsejétől csak forint alapú hitelek mögé jegyezhető be jelzálogjog, a részletek azonban még mindig nem ismertek - több pénzügyi szereplő kivár. Részletek >>>
A Figyelőnek adott interjújában Szász beszélt arról is, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban is van elképzelése. Mint elmondta, Magyarországon a devizahitelezés általában belföldi célú, vagyis nincs devizamozgás. A lakosság illetve a kkv-szektor azért devizában adósodott el, mert a kamatok sokkal kedvezőbbek voltak, mint a forinthitelek esetében, mindemellett persze bíztak a stabil árfolyamban is - ezekben az esetekben a PSZÁF-nak van lehetősége szabályozással enyhíteni a hitelesek terheit. "Ezeknél a termékeknél lehetne a deviza vételi és eladási árfolyamot szabályozni. Kötelező jelleggel elő lehetne írni, hogy a mindenkori hivatalos jegybanki árfolyamon, esetleg a bankok középárfolyamán kell az átváltásokat számolni. Hiszen nincsen valódi devizamozgás, és a bankoknak sincsen kiadása. A kis ügyfeleknek ne okozzanak több százalékpontnyi költséget, és pláne ne éljen vissza ezzel semelyik bank" - nyilatkozta Szász Károly. Ezzel a lépéssel azt a "hátrányt akarja megszüntetni, aminek nincs valós gazdasági alapja" - tette hozzá.
"Az ügyfelek számára legyenek a devizahitelek terhei kalkulálhatók és transzparensek, mert ma az ezzel járó tényleges forintterhek nehezen összehasonlíthatók és ellenőrizhetők.”


Szász elmondta, a tágabb értelemben vett szakmaiságot fogja képviselni, és függetlenül fogja vezetni a felügyeletet. Nemcsak a politikával, de a piaccal szemben is függetlennek kell lenni.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter